Epidemia de COVID-19 în Italia se înrăutățește, iar la nivel național indicele de contaminare Rt este egal cu 1,7. „În săptămâna de monitorizare, toate regiunile și provinciile autonome sunt clasificate cu risc ridicat de epidemie necontrolată și greu de gestionat în teritoriu sau cu risc moderat și cu o probabilitate ridicată de a progresa la risc ridicat în săptămânile următoare”, scrie în raportul realizat de Institutul Superior al Sănătății (ISS) din Italia. Cea mai mare parte a teritoriului național este compatibilă cu scenariul 3, dar crește numărul regiunilor și provinciilor autonome în care viteza de transmisie este deja compatibilă cu scenariul 4, iar situația este „în general și pe scară largă foarte gravă pe întreg teritoriul cu probleme critice acum evidente în numeroase zone”.

Lombardia cu 2,08 este regiunea cu cel mai ridicat RT, urmată de Basilicata cu 1,99, Piemonte cu 1,97, Molise cu 1,88 și provincia autonomă Bolzano cu 1,87. Este esențială „consolidarea măsurilor de atenuare în toate regiunile / provinciile autonome”, observă ISS, iar directorul Departamentului de Prevenție al Ministerului Sănătății, Giovanni Rezza, prezintă tabloul unei „situații epidemiologice de COVID-19 care continuă să se agraveze”, cu „peste 500 de cazuri la 100.000 de locuitori și aproape toate regiunile italiene puternic afectate”. Printre îngrijorările majore se află aceea pentru structurile sanitare: există „situații critice puternice ale serviciilor teritoriale și atingerea actuală sau iminentă a pragurilor critice de ocupare a serviciilor spitalicești în toate regiunile / provinciile autonome”, se arată în analiza datelor pentru perioada 26.10 – 1.11 cu actualizare pe 9 noiembrie, notează Rai News.

Presiune în sistemul sanitar

Indicația este „reducerea drastică a interacțiunilor fizice între persoane pentru a atenua presiunea asupra serviciilor sanitare. Este esențial ca populația să evite toate ocaziile de contact cu persoane din afara propriei case care nu sunt strict necesare și să rămână cât mai mult acasă”. Ieri, ca în fiecare luni, cazurile arată o reducere: au scăzut la 25.271 (cu 7.000 mai puține în 24 de ore), iar numărul testelor a scăzut, de asemenea: 147.725 luni față de 191.144. Decesele au fost cu 356 mai multe în 24 de ore, iar internările în unitățile de Terapie Intensivă au crescut la un total de 2.849.

Începând cu 11 noiembrie, provincia autonomă Bolzano va deveni „zonă roșie”, alături de Lombardia, Piemonte, Calabria și Valle d’Aosta, care sunt deja pe listă. În „zona portocalie” intră, în schimb, Abruzzo, Basilicata, Liguria, Toscana și Umbria, care se alătură astfel regiunilor Puglia și Sicilia. În acest caz, restaurantele și barurile sunt închise pentru întreaga zi. Magazinele rămân deschise. Circulația în cadrul localității este permisă, dar nu este permisă părăsirea municipalității de reședință sau domiciliu. Este interzisă intrarea sau ieșirea din regiune. Toate celelalte regiuni se află în „zona galbenă” până la 3 decembrie, potrivit ultimului decret emis de Guvern. În toată țara, restricțiile totale pe timpul nopții încep la ora 22:00.

„Cetățenii vor putea fi vaccinați până în vară. Dar chiar și medicii generaliști trebuie să-și facă rolul în această etapă, cu vizite și teste, altfel riscă convenția cu Statul”, a spus Sandra Zampa, subsecretar al Sănătății, care într-un interviu acordat cotidianului „La Stampa”, anunță noi reguli pentru Crăciun în familie, măsură care este studiată de Guvern: „Va exista o măsură care va privi Crăciunul: trebuie spus că nu trebuie să fie un Crăciun în singurătate, dar că familiile se pot aduna în nucleu restrâns, rude de gradul I, frați și surori. Majoritatea restricțiilor actuale ar trebui să rămână, poate cu o relaxare a rigurozității pentru unele exerciții comerciale”. 

Când ajunge vaccinul

În ceea ce privește vaccinul: „Cetățenii vor putea primi primele doze de vaccin foarte curând, înainte de iunie”, adaugă Zampa. „Italia a făcut o comandă, care este suficientă pentru a acoperi întreaga populație, am rezervat 70 de milioane de doze. Vaccinul va avea un cost foarte mic, sub 5 euro. Vaccinarea va începe cu angajații din sistemul sanitar, forțe de ordine, vârstnici, toți lucrătorii vulnerabili. Și, apoi, pe grupe de vârstă: se va stabili un criteriu și se va ajunge rapid la toată lumea. 

„Răspunzând apelului medicilor pentru un lockdown total, Zampa susține că „această epidemie trebuie să fie înfruntată cu o mare raționalitate, care să măsoare impactul acțiunilor întreprinse. Dar suntem cu toții conștienți că, dacă tendința nu se schimbă, niciun serviciu sanitar din lume nu ar putea rezista. Dacă totul se va dovedi ineficient, nimeni nu va aștepta până în ultima clipă. Trebuie să luptăm cu un element fundamental, care este timpul și nimeni nu va întârzia, cu atât mai puțin ministrul Speranza”.

În cele din urmă, cu privire la suspiciunile privind calitatea și uniformitatea datelor Regiunilor pentru includerea în diferitele „zone”, Zampa susține că „a existat o aprofundare severă a datelor în cabina de control. Și cred că Regiunile fac acum tot ce le stă în putință. Campania trebuie să ne furnizeze date noi și va fi luată o decizie”.

Cred că un lockdown generalizat pentru următoarele luni este greu de susținut. Trebuie să căutăm o soluție mai flexibilă, deoarece ne confruntăm cu un maraton”, a declarat Luca Richeldi, directorul unității de Pneumologie a Policlinicii „Gemelli” din Roma și membru al Comitetului Tehnico-Științific (CTS) pentru situația de urgență a coronavirusului, invitat la emisiunea „Agorà” de pe RaiTre.