Alarma la France Telecom

Calificativele pe termen lung acordate France Telecom si Orange au fost retrogradate de la Baa1 la Baa3. De asemenea, Moody’s a retrogradat ratingul pe termen scurt al France Telecom de la Prime-2 la Prime-3. Retrogradarea reflecta neincrederea agentiei in posibilitatea celor doua companii de a genera suficiente lichiditati pentru a reduce nivelul ridicat al datoriilor. Orange a fost depunctata impreuna cu France Telecom, pentru ca operatorul francez este actionarul sau majoritar si un puternic

Calificativele pe termen lung acordate France Telecom si Orange au fost retrogradate de la Baa1 la Baa3. De asemenea, Moody’s a retrogradat ratingul pe termen scurt al France Telecom de la Prime-2 la Prime-3. Retrogradarea reflecta neincrederea agentiei in posibilitatea celor doua companii de a genera suficiente lichiditati pentru a reduce nivelul ridicat al datoriilor. Orange a fost depunctata impreuna cu France Telecom, pentru ca operatorul francez este actionarul sau majoritar si un puternic sustinator financiar.
Intrebarea care se ridica acum este daca aceasta retrogradare va afecta in vreun fel afacerile Orange in alte tari, cum este si cazul Romaniei.
Analistul de telecomunicatii Nicoale Oaca afirma ca retrogradarea nu afecteaza Orange Romania, in conditiile in care compania romaneasca, acum, este de sine statatoare. „Din moment ce capitalul social a fost varsat in intregime in conturile Orange Romania, nu cred ca retrogradarea firmei-mama va avea implicatii pe plan local. Acum, Orange Romania, deja, produce cash”, explica Nicolae Oaca.
„Depunctarea creditelor France Telecom si Orange de catre agentiile de rating Moody’s si Standard&Poor’s nu afecteaza cu nimic Orange Romania, tinand cont de pozitia extrem de puternica, din punct de vedere financiar si comercial, a companiei: 1,75 milioane abonati, o cifra de afaceri de 401 milioane USD, investitii de 630 milioane USD – estimate pana la sfarsitul anului 2002”, a declarat Bernard Moscheni, director general la Orange Romania.
„Orange Romania este insa una dintre cele mai profitabile filiale ale grupului Orange si presupunem ca acest rating este temporar, fiind cauzat si de intarzierea deciziei privind preluarea companiei de telefonie mobila germane MobilCom si incorporarea ulterioara a creditelor acesteia”, potrivit unui comunicat Orange Romania.
Totusi, probleme ar putea aparea. De exemplu, in cazul in care compania romaneasca va intentiona, dupa liberalizarea pietei, sa se lanseze pe piata converbirilor internationale de telefonie fixa, va trebui sa solicite noi credite bancare. Or, France Telecom va fi mai putin dispusa sa garanteze noile imprumuturi, in conditiile in care nivelul datoriei sale a explodat, pur si simplu, la 61 miliarde euro. Deocamdata insa, „Orange Romania nu intentioneaza sa contracteze alte imprumuturi, iar compania genereaza din plin cash flow pentru activitatile curente, de investitii, de cercetare si dezvoltare de noi produse si servicii”, a mai spus Bernard Moscheni. La ora actuala, creditele companiei sunt de aproximativ 128 milioane dolari, dupa rambursarea in cursul lunii iunie a 40 milioane dolari catre Banca Mondiala, prin intermediul International Finance Corporation.
Achizitiile au adus pierderi de 10 miliarde de euro
In viziunea Moody’s, pentru France Telecom, viitorul nu este prea roz, agentia estimand ca datoria neta a companiei ar putea ajunge la 70-75 miliarde euro la sfarsitul anului. De asemenea, capacitatea operatorului francez de a-si reduce datoria intr-un termen relativ scurt devine din ce in ce mai redusa, din cauza caderii inregistrate la bursa de actiunile sale.
Actionarul majoritar al Orange a ajuns in aceasta situatie pe fondul unei politici de achizitii furibunde de pe piata mondiala de telecomunicatii. Presedintele-director general de la France Telecom, Michel Bon, a decis achizitionarea unor operatori de telefonie supraevaluati, a caror valoare actuala este egala cu zero sau cu mult sub pretul de achizitie. Rezultatul: pierderi de peste 10 miliarde euro.
Achizitia operatorului britanic de telefonie mobila Orange in august 2000 a fost singura miscare inteleapta a France Telecom. Analistii au insa o rezerva si fata de aceasta tranzactie: daca ar fi avut loc cu un an mai devreme, France Telecom ar fi obtinut un pret de cumparare cu 18 miliarde dolari mai mic, adica aproximativ 25 miliarde dolari, fata de 43 miliarde dolari.