Această modificare ar putea fi o caracteristică-cheie care determină creșterea cazurilor de COVID-19, sugerează studiul, potrivit Healthline.
Transmiterea presimptomatică a fost o caracteristică a variantelor anterioare de coronavirus, cercetările sugerând că disyanța dintre primirea unui test pozitiv și primele simptome era de doar 0,8 zile. În cazul variantei Delta, distanța este de 1,8 zile.
Prin urmare, aproape trei sferturi din infecțiile cu Delta apar în timpul fazei presimptomatice, sugerează cercetarea.
Varianta Delta, mai transmisibilă decât gripa sezonieră, poliomielita, variola
„Tulpina Delta este mai contagioasă, în parte, deoarece persoanele infectate transportă și aruncă mai multă încărcătură virală decât versiunile anterioare”, a spus dr. Stefen Ammon, șeful Task Force for DispatchHealth, un serviciu de asistență medicală la cerere.
„În timp ce versiunea anterioară a COVID-19 era la fel de transmisibilă ca răceala obișnuită, varianta Delta este mai transmisibilă decât gripa sezonieră, poliomielita, variola, Ebola și gripa aviară și este la fel de contagioasă ca varicela”, a adăugat el.
Vaccinurile sunt încă eficiente, dar răspândirea rămâne o preocupare
Datorită acestei transmisibilități crescute, Delta a devenit varianta dominantă la nivel mondial. Acesta reprezintă mai mult de 90% din cazurile de COVID-19 din Statele Unite. Și, în timp ce vaccinurile sunt încă eficiente în prevenirea spitalizării și decesului, studiile arată că persoanele vaccinate care contractă coronavirusul pot avea încărcături virale la fel de mari ca cele ale persoanelor nevaccinate, ceea ce înseamnă că poate transmite infecția. ”Varianta Delta a dezvoltat o capacitate de a se sustrage parțial imunității oferite de vaccinare. Înseamnă că există mai multe ”infecții descoperite„ la persoanele vaccinate, decât au fost observate la versiunile anterioare ale virusului”, a spus Stefen Ammon.