Criza cu forța de muncă din industria ospitalității a atins cote alarmate. Pe de o parte, hotelierii, iar pe de alta reprezentanții restaurantelor se plâng că nu găsesc oameni pe care să-i angajeze.
”Azi, dacă am avea 50.000 de oameni în piață, ar fi absorbiți imediat numai de industria ospitalității. E nevoie de zeci de mii de oameni. Știm că cel mai mare deficit este în construcții, însă și industria ospitalității are probleme din acest punct de vedere”, a declarat Dragoș Petrescu, președintele grupului City Grill și al asociaţiei patronale HORA, în cadrul unei conferințe de presă.
Acesta a mai spus că, în prezent, nimeni nu își mai permite să angajeze oameni la negru după toate controalele care s-au făcut în ultimii 5 ani, lucru susținut și de Mohammad Murad, președintele Federația Patronatelor din Turismul Românesc.
”În ultimul an, s-a simțit mai agresiv lipsa forței de muncă. În România, PIB-ul se bazează pe agricultură și servicii. Nu mai avem industrie grea, iar în turism lucrează 450.000 de oameni. Ne aflăm pe locul doi după Stat, care are cei mai mulți angajați. Pe Litoral 10% din unități se vor închide. Acum salariul unei cameriste ajunge la 2.500 de lei net fără bonusuri, transport. Și mai avem o problemă: pierdem 1,5 ore dus și 1,5 ore întors pe transportul forței de muncă. De exemplu, dacă un om care spală vasele, un etiopian are 500 de euro salariu, fiindcă mă obligă legea la salariul mediu pe România, pe când un român, pe același post, câștigă 300 de euro”, a punctat Murad.