Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a emis recent un decret în care exprimă contestații asupra modului în care teritoriul Alaskăi a fost vândut Statelor Unite.

Prin intermediul acestui decret, Vladimir Putin încearcă să invalideze vânzarea teritoriului Alaska către SUA, care a avut loc în 1867.

Decretul a fost semnat de către Putin la finalul săptămânii trecute.

Decretul semnat de Vladimir Putin

Actul semnat de liderul de la Kremlin prevede alocarea de fonduri pentru activități precum căutarea, înregistrarea și protecția juridică a proprietăților rusești situate în afara granițelor țării. Este vorba inclusiv de cele din fostele teritorii ale Imperiului Rus și Uniunii Sovietice.

Aceste teritorii includ Alaska, zone din Europa Centrală și de Est, mari porțiuni din Asia Centrală și părți din Scandinavia.

document semnat de Putin
SURSA: Administraţia Prezidenţială a Rusiei

 

Cum s-a produs vânzarea Alaskăi

Pe 18 octombrie 1867, Statele Unite ale Americii au oficial preluat controlul asupra Alaskăi de la Rusia. Ea a fost achiziționată pentru doar 7,2 milioane de dolari. Această tranzacție le-a conferit SUA un teritoriu însemnat cu o suprafață de 1.518.800 km².

În prima instanță, denumită departamentul Alaska, zona a fost redenumită mai târziu districtul Alaska. În cele din urmă, a devenit teritoriul Alaska, fiind stat al Statelor Unite în 1959.

Încă din anul 1725, când țarul rus Petru cel Mare a trimis exploratorul Vitus Bering pentru a cerceta Alaska, Rusia a manifestat un interes deosebit față de această regiune bogată în resurse naturale și neocupată.

Odată cu extinderea Statelor Unite spre vest în anii 1800, americani au intrat în competiție cu exploratorii și negustorii ruși.

Alaska
SURSA FOTO: Dreamstime

Rusia a propus vânzarea încă din 1859

Rusia a propus vânzarea Alaskăi Statelor Unite încă din 1859, dorind să creeze o zonă-tampon cu rivalul său regional, Regatul Unit. Cu toate acestea, izbucnirea războiului civil american a amânat tranzacția.

După încheierea războiului, secretarul de stat William Seward a primit o nouă ofertă și, la 30 martie 1867, a acceptat propunerea ministrului rus la Washington, Edouard de Stoeckl, de a achiziționa Alaska pentru suma de 7,2 milioane de dolari (echivalentul a 133 de milioane de dolari în prezent, adică 87 de dolari pe km²).

Tratatul de cumpărare a fost aprobat de Senat pe 9 aprilie, iar președintele Andrew Johnson l-a semnat pe 28 mai. Astfel, Alaska a devenit oficial teritoriul Statelor Unite pe 18 octombrie 1867.

Această achiziție a marcat încheierea prezenței rusești în America de Nord și a asigurat SUA accesul la marginea nordică a Pacificului.