Legea Anastasia – prima condamnare la Alba Iulia

Prima condamnare în urma „Legii Anastasia” ajunge la Curtea de Apel Alba Iulia. Dosarul tragediei de pe DN1, în care trei tineri au fost spulberați de un șofer care a condus beat, a fost înaintat instanței din Alba Iulia.

În prima instanță, la Judecătoria Alba Iulia, Eduard Palko a fost condamnat pe 29 mai la cinci ani de închisoare cu executare. Nemulțumit de această decizie, el a decis să facă apel, iar cazul a fost trimis la Curtea de Apel Alba Iulia. Prima audiere în apel este programată pentru 8 octombrie 2024, conform informațiilor Alba24.

Conform IPJ Alba, accidentul a avut loc în noaptea de 26 spre 27 august 2023, în jurul orei 03:30, când Palko, aflat sub influența alcoolului, a lovit mortal trei tineri cu vârste între 18 și 25 de ani. La testarea cu etilotestul, s-a constatat o alcoolemie de 1,06 mg/l.

Cei trei tineri făceau parte dintr-un grup de șase persoane și se îndreptau pe marginea DN1 către o benzinărie din Sântimbru. Aceștia au fost loviți mortal sub privirile prietenilor. Mașina lui Palko a fost găsită la aproximativ 200 de metri de locul accidentului, pe un câmp.

Legea Anastasia
SURSĂ FOTO: Facebook, Marcel Ciolacu

Legea Anastasia prevede închisoarea cu executare, fără excepţii în anumite situații

Legea Anastasia stipulează pedeapsa cu închisoarea, fără excepții, pentru șoferii care, fiind sub influența alcoolului sau a drogurilor, cauzează un accident soldat cu decesul unei persoane.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc, inițiator al legii, a afirmat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că micuța Anastasia ar fi avut șase ani dacă un șofer inconștient nu ar fi condus fără permis.

El a subliniat că, dacă România ar fi avut o legislație mai strictă, tragedia ar fi putut fi evitată.

„Șase ani este vârsta pe care ar fi avut-o micuța Anastasia dacă un șofer inconștient nu s-ar fi urcat fără permis la volan. Șase ani dacă România ar fi avut o lege suficient de dură care să responsabilizeze și să prevină. Mâine, 13 iulie, se va împlini un an de când România s-a poziționat ferm împotriva tragediilor rutiere prin adoptarea Legii Anastasia (…)

Putem spune astfel că legea și-a atins scopul și putem vorbi de câteva zeci de vieți salvate în ultimul an de zile. Avem și o primă condamnare în baza legii”, a declarat senatorul PSD Robert Cazanciuc.

Robert Cazanciuc a propus în august 2018 modificarea Codului penal pentru a interzice suspendarea executării pedepselor în cazurile de accidente mortale cauzate de șoferi care se aflau sub influența alcoolului, drogurilor sau care conduceau fără permis.