Modificarea perspectivei ratingului de la "pozitivă" la "stabilă" reflectă planul municipiului Alba Iulia de a accelera cheltuielile de investiţii ca răspuns la necesităţile semnificative în domeniul infrastructurii şi de a-şi asuma majorarea masivă a datoriei, apreciază Moody's. În opinia agenţiei, aceste evoluţii indică o îndepărtare de politica fiscală de consolidare a municipalităţii din perioada 2015 – 2016, care a dus la întărirea lichidităţii şi reducerea datoriei. 

Municipalitatea va finanţa cheltuielile de investiţii mai ridicate planificate pentru perioada 2018 – 2019 prin emiterea de noi obligaţiuni, ceea ce va majora semnificativ nivelul datoriei la peste 80% din veniturile operaţionale în perioada 2018 – 2019, de la 45% în 2017. 

Ratingul pe termen lung "Ba1" reflectă performanţa operaţională solidă şi nivelul gestionabil al datoriei, apreciază Moody's. Agenţia se aşteaptă ca marja de profit să rămână solidă în următorii doi ani, la aproximativ 20% din venitul operaţional, pe fondul majorării veniturilor, care vor compensa presiunile provocate de creşterea semnificativă a salariilor. Alba Iulia continuă să beneficieze de pe urma creşterii populaţiei care, alături de expansiunea economiei locale, va stimula creşterea veniturilor municipalităţii. 

O îmbunătăţire a ratingului suveran al României şi/sau o reducere a datoriei municipalităţii sub 50% din venitul operaţional, deşi puţin probabilă ţinând cont de planul său de împrumut, însoţită de un excedent operaţional semnificativ şi o lichiditate bună, ar avea un efect pozitiv asupra ratingului municipiului Alba Iulia, se arată în comunicat. 

Dimpotrivă, o retrogradare a ratingului suveran al României şi/sau o înrăutăţire a marjei de profit sub 15% din venitul operaţional şi un nivel al lichidităţii care ar afecta capacitatea municipalităţii de a-şi achita datoria ar putea duce la revizuirea în scădere a ratingului municipiului Alba Iulia, avertizează Moody's.

AGERPRES