Alba Iulia, oraş inteligent cu mai mulţi bani în buget

Orange România a anunţat marţi finalizarea primei etape a proiectului-pilot al „oraşului inteligent”, Alba Iulia. Compania a anunţat în cadrul conferinţei din Muzeul Principia din Alba Iulia, şi începutul etapei de analiză a primelor date colectate prin soluțiile implementate.

Administratorul public al municipiului, Nicolaie Moldovan, a declarat că administraţia locală doreşte, prin colaborarea cu Orange, să aducă Alba Iulia mai aproape de avantajele tehnologiei smart, pentru a crește astfel calitatea vieții cetăţenilor.

În Alba Iulia sunt peste 600 de senzori care, alături de rețelele de comunicații mobile, fixe și destinate obiectelor conectate, creează o infrastructură digitală a orașului.

Soluția de management al iluminatului public a generat economii între 50-70% la consumul de energie electrică, în funcție de intensitatea luminii selectate pentru fiecare stâlp, iar soluția de management al apei este în curs de instalare.

Primul “oraș inteligent” din România beneficiază în prezent de o rețea Wi-Fi cu puncte de acces amplasate în special în zonele de interes turistic, de o aplicație prin care locuitorii pot alerta autorităţilor despre probleme identificate în oraș, dar și de una prin care turiştii pot afla informații direct de pe telefon despre obiectivele vizitate (E-alba iulia).

De asemenea, autobuzele sunt echipate cu senzori de monitorizare a calitatii aerului si cu hotspoturi Wi-Fi, iar două din liceele din Alba Iulia au implementat programul de “clasă digitală”. Totodată, în oraşul Transilvănean a fost implement iluminatul public economic.

Primăria din Alba Iulia are în plan să aloce între 10 şi 30 mil. euro în următorii 8 ani în realizarea unor soluţii de tip smart city, ca parte a unor proiecte cu o valoare totală de 100 mil. euro, care vor fi finanţate în principal din fonduri de la Uniunea Europeană.

„Avem în pregătire un portofoliu de documentaţii tehnice şi de cereri de finanţare în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro pentru care principalele instrumente de finanţare sunt cele oferite de către Uniunea Europeană şi Guvernul României, dar şi de alte organisme internaţionale. Ce pot să vă spun este că avem în prezent proiecte de mobilitate, de eficienţă energetică, proiecte de iluminat public şi alte categorii de proiecte care în bugetul lor au o pondere de 10, 20, 30% din cheltuieli care pot fi alocate pentru soluţii de tip smart city. Este un buget pe care suntem capabili să-l cheltuim, sunt proiecte pe care suntem capabili să le implementăm în următorii opt ani de zile în Alba Iulia. Aceasta este suma de bani la care ne putem angaja noi, ca administraţie publică”, a declarat Nicolaie Moldovan, city manager al oraşului Alba Iulia.

Rețeaua Wi-Fi din Alba Iulia include în prezent peste 228 puncte de acces în cetate și oraș și 15 puncte de acces în mijloace de transport în comun. Această infrastructură deschisă permite o mai bună colaborare între autoritățile locale, localnicii, turiștii, precum și antreprenorii din Alba Iulia.

Cetățenii pot comunica mai ușor cu autoritățile pe subiecte de interes public prin intermediul platformei de conectare la Wi-Fi. Aplicația Civic Alert îi ajută pe oameni să alerteze autoritățile asupra problemelor identificate în oraș.

Prin soluția City Analytics, Primăria poate urmări tendințe ale traficului pietonal din oraș, în funcție de momentul zilei sau condițiile meteorologice, identificând, de asemenea cele mai comune trasee.

Soluția de clasă digitală din Alba Iulia include  utrilizarea de tablete, cataloage digitale, accesul la Internet prin Wi-Fi securizat și cu trafic web filtrat. Pe lângă utilizarea catalogului pentru anul școlar 2017-2018, în aplicație au fost încărcate datele legate de performanța școlară pentru ultimii 3 ani.

Prin aplicația e-alba iulia, disponibilă pe Android și iOS, turiștii au acces la informații despre principalele obiective ale orașului, pe măsura ce aceştia se deplasează în vizita turistică.

Prin senzorii de monitorizare a calității aerului instalați în cele 15 autobuze dotate cu hotspoturi Wi-Fi, cetățenii pot ști în orice moment care sunt zonele din oraș în care pot avea activități în aer liber.

De asemenea, ca urmare a acceptării Orange în programele de cercetare și dezvoltare Horizon2020, MATILDA și SLICENET, Alba Iulia va deveni beneficiarul tehnologiilor 5G cu aplicabilitate pe verticala smart city.