Alba: Mitinguri pro şi contra companiei Kronospan, care vrea să deschidă o nouă instalaţie de formaldehidă

În jur de 200 de persoane nemulţumite de planurile Kronospan de a deschide o nouă instalaţie de formaldehidă la Sebeş au pichetat duminică sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi Gărzii de Mediu Alba, precum şi cel al Instituţiei Prefectului, simultan cu o acţiune a angajaţilor companiei care au depus la Primăria Sebeş o cerere în care solicită edilului să intervină pentru 'a dezamorsa conflictul' apărut în comunitatea locală.

După şapte duminici în care mii de oameni au protestat la Sebeş împotriva planurilor Kronospan de a deschide, prin divizia Kronochem, o nouă fabrică de formaldehidă, de 60.000 de tone pe an, Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş şi PrimaNatură au organizat duminică, 1 martie, un marş de protest la Alba Iulia.

Prima instituţie vizată de acest protest şi punctul de pornire în marş a fost sediul APM şi al Gărzii de Mediu, 'instituţii care, prin deciziile lor, ar putea fi considerate vinovate de situaţia actuală din Sebeş', au opinat organizatorii acestei acţiuni.

O delegaţie a protestatarilor a fost primită de către directorul executiv al APM, Mihaela Mih Deheleanu, respectiv de comisarul şef al Gărzii de Mediu, Dănuţ Hălălai, cărora le-a fost înmânată câte o petiţie semnată de şase mii de persoane.

Mihaela Mih Deheleanu le-a transmis protestatarilor să aibă încredere că instituţia pe care o reprezintă îşi va face datoria conform legii, directorul executiv afirmând, în contextul în care unii dintre aceştia au denumit APM 'Agenţia pentru Protecţia Poluatorilor', că nu este nevoie să fie denigrate instituţiile statului.

La rândul său, comisarul şef Dănuţ Hălălai a promis că va face tot ceea ce îi stă în putere legal ca populaţia judeţului să fie protejată din punct de vedere a protecţiei mediului.

Marşul de protest s-a încheiat prin pichetarea sediului Instituţiei Prefectului, unde, de asemenea, a fost lăsată o petiţie în care se cere ferm 'oprirea poluării'.

În aceeaşi perioadă cu acţiunea de la Alba Iulia, majoritatea angajaţilor Kronospan din Sebeş au pichetat Primăria, unde au depus o cerere adresată primarului Alexandru Dăncilă (PSD). "Datorită neimplicării dvs., comunitatea s-a împărţit în două tabere. (…). Noi, ca cetăţeni ai oraşului Sebeş, ne plătim taxele la bugetul local, taxe din care primiţi salariul, în consecinţă D-le Primar trebuie să ne reprezentaţi şi pe noi. Vă cerem să interveniţi imediat pentru a lămuri acuzele care se aduc firmei în care lucrăm şi pe care noi le considerăm minciuni sfruntate', se arată în solicitarea angajaţilor Kronospan Sebeş.

Recent, Kronospan a acţionat în instanţă mai multe persoane care şi-au manifestat opoziţia faţă de planurile societăţii de a deschide o nouă instalaţie de formaldehidă, pe motiv că acestea ar fi derulat 'o campanie susţinută de defăimare şi prejudiciere a imaginii companiei'.

Concernul Kronospan a achiziţionat în 2004 de la Grupul Frati platforma industrială din Sebeş pentru producerea de plăci PAL, MDF şi răşini. Din acelaşi an, Kronospan operează o instalaţie de formaldehidă care produce 30.000 de tone pe an. În 2008, compania a fost amendată cu 80.000 de lei pentru că nu a anunţat autorităţile de mediu cu privire la un incident soldat cu depăşirea de două ori a valorii maxim admise la indicatorul formaldehidă.

În 2006, Kronospan a luat hotărârea să crească la 60.000 de tone capacitatea de producţie a instalaţiei de formaldehidă, instalaţie care să fie operată de o nouă companie, Kronochem. Ridicată fără autorizaţia finală, instalaţia nu a funcţionat niciodată, fiind demontată în 2010, după ce Comisia Europeană a înaintat României avertismentul final privind încălcarea mai multor articole ale legislaţiei de mediu a Uniunii Europene atunci când a permis construcţia fabricii de producere de formaldehidă. Reprezentanţii companiei au susţinut că decizia de demontare a instalaţiei a fost 'în primul rând o decizie strategică' şi că a avut în vedere evitarea unor pierderi financiare pentru Kronochem.

Ulterior, Kronochem a reluat procedurile pentru construirea unei noi fabrici, cu aceeaşi capacitate ca şi cea demontată. Noua instalaţie de la Sebeş, care este una second-hand, cumpărată din Franţa, va crea maximum zece locuri de muncă, potrivit conducerii fabricii. Pe platforma Kronospan de la Sebeş lucrează în prezent peste cinci sute de angajaţi.

 

AGERPRES