In Albania s-a inceput constructia unui parc de turbine eoliene care vor va in total o energie de 500 megawatti. In principal, energia se va exporta in Italia, printr-un cablu subteran de mare intensitate, aflat la 825 metri adancime, intre orasele Vlora si Brindisi. Constructia complexului se va termina in 2010, anunta constructorii. Dintre acestia unul este chiar italianitalian (Moncada Construzioni), celalalt fiind local (Enpower Albania). Parcul eolian va fi amplasat in zona Vlora.Constructo
In Albania s-a inceput constructia unui parc de turbine eoliene care vor va in total o energie de 500 megawatti. In principal, energia se va exporta in Italia, printr-un cablu subteran de mare intensitate, aflat la 825 metri adancime, intre orasele Vlora si Brindisi. Constructia complexului se va termina in 2010, anunta constructorii. Dintre acestia unul este chiar italianitalian (Moncada Construzioni), celalalt fiind local (Enpower Albania). Parcul eolian va fi amplasat in zona Vlora.
Constructorul italian a anuntat ca mai are planuri de investitii in Albania, urmand sa construiasca si centrale traditionale. potrivit unui comunicat al companiei, calbul subacvatic va fi folosit si pentru importul in Italia de energie ce va fi produsa la respectivele centrale.
Proiectul eolian nu este primul de cest gen din mica tara balcanica. Anul trecut, prima licenta acordata de Autoritatea de Reglementare in domeniul Electricitatii din Albania a fost luata de Hera, care are in plan construirea unui complex eolian intre orasele Kapshtica si Bilisht, in sud-estul tarii, la o capacitate mai mica decat proiectul italienilor, de doar 150 megawatti, proiectul urmand sa costa 240 milioane euro. In muntii Terpani, langa orasul Berat din sudul tarii, se va construi un alt complex ce va costa 460 milioane euro si va produce 225 megawatti. Compania italiana Italgest va construi un complex similar la 50 kilometri de Tirana, in zona Kryevidhi, care va produce 150 megawatti si va costa 202 milioane euro.
Facand un calcul, rezulta ca in cativa ani, Albania va produce, doar din acesta mari proiecte, 1.025 megawatti. In Romania, vantul produce acum 7 megawatti. Daca toate merg bine, peste cativa ani, toate proiectele de la noi vor produce 2.000 megawatti. Aproape dublu, dar Albania are un teritoriu de opt ori mai mic decat al Romaniei.