Albania interzice din nou activitatea cluburilor de noapte, a discotecilor și a barurilor în spaţiu închis, după ce activitatea acestora fusese permisă la începutul lunii iunie. Restaurantele, în schimb, rămân încă deschise.
Guvernul albanez a anunţat luni închiderea localurilor de noapte pentru a stopa creşterea îngrijorătoare a noilor cazuri de COVID-19 constatată după redeschiderea acestor localuri la începutului lunii iunie, relatează agenţia EFE.
Ministrul albanez al sănătăţii, Ogerta Manastirliu, a declarat că de acum înainte este interzisă activitatea cluburilor de noapte, a discotecilor, barurilor în spaţiu închis, dar restaurantele rămân deschise.
Transmitere comunitară a coronavirusului în Albania
Încălcarea acestei interdicţii va fi sancţionată cu amendă de 3 milioane de leka (circa 24.000 de euro) şi suspendarea activităţii comerciale timp de şase luni.
Televiziunile locale au transmis în ultimele zile imagini din cluburi de noapte pline cu tineri care se distrau în capitala Tirana şi pe plaje ignorând orice măsură de prevenire a răspândirii coronavirusului.
Potrivit autorităţilor sanitare, situaţia epidemiologică în Albania ”este gravă” şi în prezent există o transmitere comunitară a coronavirusului favorizată de neglijenţa populaţiei în respectarea măsurilor preventive, cum ar fi distanţa de siguranţă şi purtarea măştii, obligatorie în spaţiile închise.
În ultimele 24 de ore au fost confirmate 81 de noi cazuri de infectare, al căror total de la începutul epidemiei a ajuns în această ţară de 2,8 de locuitori la 4.171, dintre care 113 decese.
În România, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat recent că, în cazul în care oamenii continuă să nu respecte regulile pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, ar putea fi luate noi măsuri restrictive în ceea ce privește terasele – prima dintre acestea fiind limitarea orarului lor de funcționare – până la ora 22 sau 23.
”Singura soluție este să nu le mai lăsăm deschise”
”Eu nu susțin închiderea teraselor atâta timp cât sunt respectate regulile. Dacă vedem că regulile nu se respectă și nu se respectă atunci prima măsură mai restrictivă ar fi să le limităm, evident, să le limităm orarul de deschidere și de închidere, funcționarea în timp.
Dacă lucrurile se întâmplă într-un ritm mai accentuat, nerespectarea regulilor noaptea, evident că singura soluție este să nu le mai lăsăm deschise după ora 22, după ora 23.
Haideți, totuși, să vedem. N-aș susține o așa măsură bruscă atâta timp cât aș vedea că în perioada imediat următoare lucrurile intră într-o oarecare normalitate”, a spus Virgil Popescu.
Premierul Ludovic Orban a reiterat însă această posibilitate în cursul zilei de luni.