Reprezentantii statelor membre NATO au semnat azi acordul de integrare a Albaniei si Croatiei in organizatie. La ceremonia desfasurata la un centru al NATO din Bruxelles au luat parte toti ministrii de externe ai tarilor membre, plus cel albanez si croat. Bineinteles ca nu putea lipsi si secretarul general al organizatiei, Jaap de Hoop Scheffer care a etichetat evenimentul drept „un castig istoric” pentru atat pentru NATO, cat si pentru cele doua tari.

„Este un moment istoric, un castig istoric pentru Croatia si pentru Albania, dar si pentru toata comunitatea nord-atlantica… dar si pentru regiunea din care fac parte, regiune care a trait cel mai dur conflict armat de la al doilea razboi mondial incoace”, a declarat Scheffer. „Azi, Albania si Croatia au trecut in faza finala a aderarii. Acum sutn sigur ca vor trece linia de sosire, punctul terminus fiind la urmatorul nosutr summit, de la Strasbourg”, a adaugat el.

Urmatorii pasi vor fi ratificarea acordului in parlamentele tarilor membre. De altfel, Scheffer a precizat ca poarta NATO ramane deschisa tarilor care pot sa respecte considerentele Tratatului de la Washington si pot sa indeplineasca responsabilitatile calitatii de membru. Prima tara la care s-a referit este Macedonia, care a fost lasata in urma ca urmare a conflictului asupra numelui sau pe care il are cu Grecia. A precizat ca imediat ce aceasta problema va fi solutionata, invitatia adresata Macedoniei va fi reinnoita.