Alberto Fujimori, fostul președinte al Peru, a murit la 86 de ani

doliu, deces, moarte

SURSA FOTO: Pexels

Fostul lider controversat al statului Peru, Alberto Fujimori, care a condus statul sud-american între 1990 și 2000,a murit la 86 de ani. Fujimori a petrecut ultimii ani într-o închisoare unde ispășea o pedeapsă pentru corupție.

Alberto Fujimori, fostul președinte al Peru, a murit la 86 de ani

Alberto Fujimori, care a condus Peru între 1990 și 2000, a murit miercuri, la vârsta de 86 de ani, într-un spital din capitala peruană, fiind înconjurat de familie în ultimele sale clipe de viață. Fujimori, fostul președinte peruvian, a petrecut ultimii ani ai vieții într-o închisoare din Lima, după ce a fost condamnat pentru fapte de corupție și crime împotriva umanității.

„După o luptă îndelungată cu cancerul, tatăl nostru, Alberto Fujimori, a plecat să se întâlnească cu Domnul. Vă cerem celor care l-au iubit să ne sprijiniți în rugăciune pentru odihna sufletului său. Îți mulțumim pentru tot, tată!”, au transmis copiii săi, Keiko, Hiro, Sachie și Kenji Fujimori, într-o declarație oficială.

Președinția Republicii Peru a confirmat vestea morții fostului lider, transmițând condoleanțe sincere familiei sale.

„Ne vom coordona cu familia pentru a respecta dorințele lor legate de funeraliile fostului președinte”, a precizat șeful cabinetului ministerial al Peru, arătând că guvernul va respecta deciziile familiei cu privire la modul în care vor fi organizate ceremoniile.

A fost închis 16 ani

Fujimori, născut în Japonia din părinți imigranți, a condus Peru într-o perioadă extrem de dificilă, marcată de conflicte interne violente și o economie în colaps. Condamnat inițial la 25 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanității, Fujimori a fost încarcerat timp de 16 ani într-o închisoare din estul orașului Lima, până când a fost eliberat în decembrie 2021, în urma unei decizii a Curții Constituționale a Peru, care a invocat „motive umanitare”, având în vedere starea sa precară de sănătate. Eliberarea sa a stârnit controverse majore, fiind criticată de justiția inter-americană și de organizațiile pentru drepturile omului.

Crimele pentru care Fujimori a fost condamnat includ două masacre de civili, comise la începutul anilor 1990 de către un escadron militar. Aceste masacre au avut loc în contextul unei campanii brutale de combatere a gherilei maoiste Sendero Luminoso (Calea Luminoasă), o grupare extremistă care a terorizat țara prin atacuri violente și război de gherilă. Pe lângă crimele împotriva umanității, Fujimori a fost acuzat și de corupție la nivel înalt, inclusiv deturnarea de fonduri și controlul nedemocratic al instituțiilor statului.

Unii îl consideră erou

Cunoscut în Peru sub porecla „El Chino” (Chinezul), datorită originilor sale asiatice, Fujimori a divizat profund societatea peruană. Pentru o parte a populației, el este văzut ca un erou care a pus capăt hiperinflatiei devastatoare și a învins organizațiile de gherilă, inclusiv Sendero Luminoso și Mișcarea Revoluționară Tupac Amaru (MRTA), de orientare guevaristă. Sub conducerea sa, economia Peru a început să se redreseze, fiind adoptate reforme neoliberale care au deschis țara către piețele internaționale și au stabilizat moneda.

Totuși, pentru alții, moștenirea sa este una marcată de abuzuri și de o guvernare autoritară. Fujimori a fost criticat pentru încălcările sistematice ale drepturilor omului, supravegherea politică și controlul asupra justiției și mass-mediei. A organizat un autogolpe (lovitură de stat auto-impusă) în 1992, prin care a dizolvat Congresul și a preluat controlul total asupra puterii executive. Acest episod a consolidat imaginea sa de lider autoritar, iar multe dintre acțiunile sale au creat tensiuni între instituțiile democratice din Peru.

În ultimii ani ai vieții, starea de sănătate a fostului președinte s-a deteriorat semnificativ. El a fost spitalizat de mai multe ori, fiind diagnosticat în 2018 cu o tumoare pulmonară. În luna mai a acestui an, medicii au descoperit o tumoare malignă la limbă, de care Fujimori suferea de peste 27 de ani. Ultima sa apariție publică a avut loc la începutul lunii septembrie, când a fost văzut ieșind dintr-o clinică din cartierul Miraflores, după ce a suferit o serie de investigații medicale, inclusiv o tomografie.

Fiica sa a încercat să ajungă președinte

Analistul politic Augusto Alvarez a declarat pentru AFP că Alberto Fujimori a fost un „precursor al unui nou stil politic în America Latină”, unul care îmbina autoritarismul cu populismul, o combinație adoptată ulterior de mai multe mișcări politice din regiune, atât de stânga, cât și de dreapta. Apariția sa neașteptată pe scena politică din Peru a avut loc în 1990, când a câștigat alegerile împotriva celebrului scriitor Mario Vargas Llosa, care avea să devină ulterior laureat al Premiului Nobel pentru literatură.

La moartea sa, imaginea lăsată în urmă de Fujimori rămâne profund polarizată. Pentru susținătorii săi, el este liderul care a salvat Peru de la colaps economic și a reușit să învingă mișcările violente de gherilă care amenințau stabilitatea țării. De cealaltă parte, criticii subliniază perioada sa de guvernare marcată de corupție, abuzuri de putere și represiune politică.

Moștenirea politică a fostului lider a fost preluată de fiica sa, Keiko Fujimori, care a încercat de trei ori să câștige alegerile prezidențiale, dar a pierdut de fiecare dată în turul al doilea. Keiko Fujimori rămâne o figură politică influentă în Peru, deși moștenirea tatălui său continuă să stârnească dezbateri aprinse în societatea peruană.