Oficialii Fondului Monetar Internaţional le-au sugerat autorităţilor române să crească preţul gazelor de producţie internă până la nivelul celor de pe pieţele internaţionale, însă acest lucru ar fi blocat industria, a declarat, vineri, Mihai Albulescu, secretar de stat în Ministerul Economiei, prezent la o conferinţă pe tema gazelor de şist.
‘Acum dau din casă: cei de la FMI ne-au spus că, dacă erau în locul nostru, ar fi majorat preţul gazelor interne la nivelul preţurilor europene, adică la 380 de dolari pe mia de metri cubi. Dar, dacă am fi făcut aşa, am fi blocat industria, întrucât aceştia (cei din industrie – n.r.) sunt înceţi, n-au făcut niciun fel de modernizare. Deci uitaţi-vă în ce situaţie suntem’, a afirmat el, într-un discurs care promova beneficiile extracţiei gazelor de şist.
În prezent, preţul gazelor de producţie internă pentru industrie este 215 dolari pe mia de metri cubi, iar convergenţa cu preţul de import va trebui atinsă la finele anului 2014, când se va termina perioada de liberalizare a pieţei.
Albulescu a subliniat faptul că opinia publică este insuficient informată despre beneficiile exploatării gazelor de şist.
‘Ce oferă Chevron populaţiei? Locuri de muncă, investiţii, drumuri? Trebuie să le explicăm oamenilor toate aceste lucruri. La fel, trebuie să ne gândim pentru câţi ani mai este suficient gazul pe care îl avem acum. Nimeni nu ştie. Pentru mine şi copiii mei mai există gaz, dar ce se va întâmpla după?’, s-a întrebat oficialul ministerial.
El a propus înfiinţarea unui grup de specialişti care să ofere toate aceste răspunsuri populaţiei.
‘Trebuie, încet, încet, să lămurim populaţia că este un beneficiu pentru România. Din producţia de acum, plus gazele din Marea Neagră, plus cele de şist ne vom putea asigură siguranţa aprovizionării cu gaze. Nu este nicio nenorocire exploatarea acestor gaze, ce vom face apoi cu el este altă treabă. Şi vă spun sincer: nicio firmă din Europa nu poate face ce pot americanii’, a susţinut Albulescu, amintind experienţa americanilor în extracţia gazelor de şist, care acum înseamnă mai mult de un sfert din consumul de gaze din SUA.
Albulescu a mai spus că nu se va putea vorbi de extracţia gazelor de şist în România mai devreme de anii 2019-2020.
Chevron, a doua mare companie petrolieră americană, are acorduri de concesiune pentru trei perimetre petrolifere în judeţul Constanţa şi unul în apropiere de Bârlad, în judeţul Vaslui. Compania şi-a exprimat interesul pentru a explora şi a extrage gaze de şist din aceste perimetre. AGERPRES