Un nou studiu al Laboratoarelor Bell, organizaţia de cercetare a companiei Alcatel-Lucent, arată că un consum crescut de conţinut video prin intermediul tabletelor, telefoanelor inteligente şi a altor terminale inteligente va aduce la limită reţele în bandă largă în următorii 10 ani.
Proiecţiile Laboratoarelor Bell arată că până în 2020 numai consumatorii din Statele Unite vor accesa conţinut video timp de şapte ore în fiecare zi – în comparaţie cu cele 4,8 ore pe care le consumă în prezent, şi acest lucru se va întâmpla din ce în ce mai des prin intermediul tabletelor atât acasă, cât şi în deplasare.
De notat este şi faptul că va avea loc o schimbare fundamentală a tipului de conţinut video consumat de către utilizatori – vorbim despre conţinut video cerut de utilizator, nu transmis în mod automat, consum care va creşte la 70% din consumul zilnic, spre deosebire de 33% astăzi.
Proiecţia sugerează de asemenea o creştere de 12 ori a conţinutului video stocat pe internet ca servicii cloud, paginile noi de internet şi aplicaţiile reţelelor sociale devenind mai pline de conţinut video şi accesibile de oriunde şi oricând prin intermediul tabletelor.
Acest studiu subliniază modul în care aceste trenduri vor pune la încercare retelele rezidenţiale în bandă largă pe care cei mai mulţi furnizori de servicii le utilizează astăzi: în condiţiile în care transmiterea conţinutului video se reorientează rapid de la transmisia tradiţională în masă la ‘unicast’ – transmiterea de conţinut individualizat/personalizat, se va exercita o presiune disporporţionată asupra echipamentelor IP edge din aceste reţele. IP – Internet Protocol – edge este partea din reţea în care sunt localizate echipamentele cele mai inteligente pentru a livra servicii video şi de internet sofisticate. Transmisia în masă este o metodă mult mai eficientă, de aceea transferul către servicii personalizate va creşte solicitările de bandă în reţele.
Laboratoarele Bell au descoperit că serviciile video la cerere – cum ar fi serviciile video de înaltă calitate sau site-urile de video sharing, vor deveni şi mai populare în următorii cinci ani. Ca rezultat firesc serviciile video la cerere vor duce la o creştere a numărului de ore de trafic video, ceea ce va duce la perioade de trafic maxim – cu o creştere de 2,5 ori mai rapidă pentru reţelele IP, decât pentru reţelele în bandă largă din locaţiile utilizatorilor. Această provocare trebuie să fie gestionată în mod coerent dacă furnizorii de servicii doresc să îşi păstreze capacitatea de a livra servicii multimedia de înaltă calitate consumatorului final.
Studiul a comparat datele despre creşterea consumului video şi a creşterii acestuia din 2012 până în 2020 în varianta ‘triple-play’ (video, date şi voce) a furnizorilor de servicii şi a identificat următoarele trenduri:
• Timpul total folosit pentru a urmări conţinut video va creşte de la 4,8 ore în prezent la şapte ore pe zi per fonsumator. Mare parte din această creştere se va datora noilor generaţii de clienţi care sunt obişnuiţi să facă mai multe lucruri în acelaşi timp – cum ar fi să se uite la televizor în timp ce au o conversaţie video prin intermediul tabletei – ceea ce poate echivala cu şapte ore de conţinut video în numai cinci ore efectiv.
• Proporţional timpul petrecut urmărind conţinut video la cerere sau conţinut video stocat pe internet (din partea furnizorilor de tip over-the-top – ‘OTT’ – Youtube) va creşte de la 33% la 77%. Această schimbare se va face în detrimentul conţinutului video tradiţional, transmis în masă, care va scădea de la 66% în prezent, la 10%.
• Consumul de conţinut video stocat pe internet va creşte de doisprezece ori anual, de la 90 de Exabytes la 1.1 Zettabyes.
• Consumul video la cerere din partea furnizorilor de servicii versus conţinut video stocat pe internet este de aşteptat să crească cu 28% pe an, de la 44 Exabytes la 244 Exabytes.
• 10.5% din consumul de servicii video la cerere şi 8.5% din consumul de conţinut video stocat pe internet va avea loc la ora de vârf, 20:00.