Alcatel-Lucent a realizat, pentru prima dată în România, o demonstraţie publică a capabilităţilor tehnologiei LTE şi depăşeşte astfel bariera ratei de transfer de 100 MB/s într-o reţea radio.
Alcatel-Lucent evidenţiază, în cadrul demonstraţiei, modul în care tehnologia LTE răspunde provocărilor cu care se confruntă azi operatorii şi arăta cum această tehnologie poate genera noi modele de business.
“Tehnologia radio în bandă largă ne influenţează modul în care ne comportăm, comunicăm şi interacţionăm. Consumatorii de azi vor să poată accesa cu uşurinţă aplicaţiile lor preferate oricând şi oriunde prin intermediul oricărui tip de dispozitiv mobil. Cererea tot mai mare pentru acces în bandă largă la un număr tot mai mare de aplicaţii utile şi inovatoare va declanşa o explozie a traficului de date pe reţelele existente", a declarat Raoul Ros, preşedintele Alcatel-Lucent pentru Europa de Sud-Est.
Anul 2010 a fost primul an în care utilizatorii de telefonie mobilă în bandă largă au depăşit pentru prima dată utilizatorii de telefonie fixă în bandă largă. Această tendinţă va continua să se consolideze în anii ce vor urma. Se estimează că se va ajunge la 3,4 miliarde de abonaţi în bandă largă până în 2014, iar 80 % dintre aceştia vor fi consumatori de telefonie mobilă în bandă largă.
"Tehnologia de comunicaţii din generaţia a patra (4G LTE) va introdusă în România în următorii 3-5 ani şi va permite operatorilor să facă faţă creşterii exponenţiale a traficului de date mobile şi să îşi diminueze costurile operaţionale, a declarat, luni, şeful Alcatel-Lucent România, Raoul Ros, preşedintele Alcatel-Lucent pentru Europa de Sud-Est.
“Pentru ca tehnologia 4G să devină comercială trebuie îndeplinite trei condiţii, şi anume terminale specifice, cerere din partea clienţilor şi alocarea benzilor de frecvenţă. Cred că în următorii 3-5 ani vor fi lansate în România şi astfel de servicii. În Republica Moldova, unde primele teste 4G LTE au avut loc în 2010, mă aştept ca Orange Moldova să lanseze comercial acest tip de servicii spre finele acestui an sau la începutul anului 2012” a spus Ros.
În Timişoara, Alcatel-Lucent deţine o infrastructură de reţea R&D LTE complet funcţională. Echipa de R&D din România este integrată în organizaţia de R&D pe tehnologia LTE la nivel global şi se specializează în LTE software integrare/validare. Cei 150 de ingineri din Timişoara lucrează în colaborare cu echipele de R&D specializate în tehnologia LTE la nivel global pentru a livra o soluţie de top, atât pentru contractele comerciale din întreaga lume, cât şi pentru proiectele pilot din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa).