Circa 20% dintre persoanele care se adresează unui medic de familie și până la 40% dintre pacienții secțiilor de medicină generală și chirurgie au probleme cu alcoolul. "Creșterea numărului de cazuri de pacienți etilici ajunși în serviciul de urgență m-a determinat să inițiez un proiect legislativ ce prevede decontarea cheltuielilor legate de tratamentul etilismului acut. În fiecare an, un oraș de 50.000 de locuitori este tratat pentru etilism, ceea ce reprezintă echivalentul morților evitabile din România", a declarat Tudor Ciuhodaru, inițiatorul proiectului legislativ.
Potrivit lui, cei mai mulți dintre pacienții care se confruntă cu astfel de probleme sunt neasigurați, iar cheltuielile anuale depășesc peste 25 milioane de euro.
"Discriminarea acestor cazuri este doar pozitivă, pentru că în timp ce pacienții bolnavi de cancer nu au mediamente iar vârstnicii sunt supusi coplății, autoritățile preferă să deconteze aceste cheltuieli din fondul și așa redus al asigurărilor de sănătate", a mai precizat Ciuhodaru.
Deocamdată, propunerea legislativă a primit un raport de respingere din partea senatorilor din Comisia pentru sănătate, pentru că inițiativa nu face referire la acele cazuri de intoxicație involuntară cu alcool, în care persoana în cauză nu are nicio vină. Totuși, Senatul a adoptat această propunere de lege în forma initiatorului, aceasta urmând să fie transmisa Camerei Deputaților, care este decizională.