Alcoolul moderat, peștele gras și cerealele scad riscul de artrită
Atenție! Alcoolul moderat, peștele gras și cerealele scad riscul de artrită!
O nouă cercetare a constatat că un consum moderat de alcool și consumul mai mare de fructe, pește gras și cereale sunt legate de un risc mai scăzut de poliartrită reumatoidă. Studiul, publicat în revista Nutrients, examinează 30 de studii care au implicat aproape 10 000 de persoane cu poliartrită reumatoidă între 2000 și 2024.
Constatările sugerează că anumite grupuri de alimente ar putea ajuta la evitarea simptomelor bolii. Unii factori alimentari, cum ar fi peștele gras și vitamina D, pot avea un rol protector și pot ajuta la prevenirea apariției bolii. Consumul mai multor cereale și al fructelor, pare să fie legat de un risc mai scăzut de poliartrită reumatoidă, în timp ce consumul mai mare de ceai ar putea fi legat de un risc mai ridicat.
Cu toate acestea, rezultatele nu sunt simple deoarece efectul protector al alcoolului a scăzut odată cu creșterea consumului, dispărând complet la aproximativ 7,5 unități de alcool pe săptămână. Cercetătorii susțin că sfatul „universal” de a urma o „dietă sănătoasă” generală nu este util pentru persoanele cu boli autoimune, îndemnând în schimb la o abordare mai personalizată care să se potrivească nevoilor lor specifice.
Consumul de ceai și cafea poate crește puțin riscul de apariție al artritei
Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună frecventă cauzată de sistemul imunitar care atacă din greșeală celulele sănătoase. Aceasta poate duce la invaliditate pe termen lung, dar diagnosticarea și tratamentul precoce pot atenua semnificativ efectele. Aceasta afectează jumătate de milion de persoane în Regatul Unit și este mai frecventă în rândul persoanelor în vârstă și al femeilor.
Studiul a constatat că un consum moderat de alcool, echivalent cu o halbă de bere sau bere slab alcoolizată sau un pahar de vin pe săptămână, poate reduce riscul de poliartrită reumatoidă.
Cu toate acestea, consumul de ceai și cafea poate crește puțin riscul. Mai multe cercetări vor ajuta la identificarea motivelor exacte ale efectelor acestor alimente și la elaborarea de sfaturi nutriționale personalizate pentru persoanele care suferă de poliartrită reumatoidă și alte boli autoimune.