Dar, o nouă analiză, care s-a întins pe 40 de ani de cercetare, a concluzionat că multe dintre aceste studii au fost viciate, iar realitatea este cu totul alta. Publicată în JAMA Network Open, această meta-analiză a analizat 107 studii observaționale care au implicat peste 4,8 milioane de oameni.
Studiul a subliniat că estimările anterioare privind beneficiile consumului moderat de alcool au fost „semnificativ” părtinitoare și chiar și cantitățile mici de alcool prezintă riscuri reale pentru sănătate., scrie Psychologytoday.
Vinul, în special vinul roșu, și-a câștigat reputația că poate aduce beneficii pentru sănătate, după ce s-a constatat concentrația mare de resveratrol, un antioxidant protector care se găsește și în struguri.
Dar, conform cercetătorilor, studiile mai vechi nu s-au ajustat la numeroșii factori care ar putea influența rezultatul, de exemplu, vârsta, sexul, statutul economic și comportamentele stilului de viață, cum ar fi exercițiile fizice, fumatul și dieta.
Nu există scăderi semnificative ale riscului de deces din orice cauză
Folosind software statistic, cercetătorii au eliminat o astfel de părtinire. După ce a făcut acest lucru, nu au existat scăderi semnificative ale riscului de deces din orice cauză în rândul băutorilor moderați. În plus, acest studiu a avut o abordare complet inedită în investigarea legăturii alcool-cancer, concentrându-se pe variantele genelor care ar fi asociate cu niveluri mai scăzute de consum de alcool.
Două variante genetice comune sunt cunoscute ca afectând modul în care unele persoane tolerează sau nu alcoolul. Acestea scad capacitatea unei persoane de a descompune acetaldehida, o moleculă toxică produsă când organismul metabolizează alcoolul.
Cancerele colonului, rectului și ficatului, detectate la consumatorii de alcool
Studiul a analizat datele genetice ale subiecților, timp de peste un deceniu. În general, acei subiecți cu una sau două copii ale fiecărei variante genetice s-au dovedit a avea un risc de cancer cu 31% mai mic. Cancerele cunoscute anterior ca fiind legate de alcool, cum ar fi cele al gâtului, esofagului, colonului, rectului și ficatului, au fost detectate în procent mai mare la cei care au consumat mai mult alcool.
„Aceste constatări indică faptul că alcoolul cauzează în mod direct mai multe tipuri de cancer și că aceste riscuri pot crește și mai mult la persoanele cu tolerabilitate moștenită scăzută la alcool, adică cei care nu pot metaboliza corect alcoolul”, a explicat cercetătorul principal al proiectului, Pek Kei.
Un studiu din 2018 al cercetătorilor de la Universitatea Cambridge a demonstrat în mod direct modul în care nivelurile crescute de acetaldehidă pot deteriora ADN-ul. Aceste descoperiri au oferit un mecanism plauzibil pentru a arăta modul în care consumul de alcool poate duce la cancer, în special la cei cu incapacitatea de a elimina eficient acetaldehida.
Legătura dintre alcool și afecțiuni ale ficatului
Societatea Americană a Cancerului nu recomandă mai mult de două pahare de alcool pe zi pentru bărbați și unul pentru femei.
„Când bem alcool, nu doar ne creștem riscul de a face cancer, dar nici nu ne ajutăm organismul să lupte împotriva bolii. Asta pentru că alcoolul afectează sistemul imunitar, făcându-l mai puțin eficient în detectarea și distrugerea celulelor canceroase”, subliniază Freedman.
El recomandă evitarea alcoolului pentru a reduce riscul de cancer, dar și al altor boli cronice, cum ar fi afecțiunile hepatice.