”Am venit în România în anul 2002 şi împreună cu nişte prieteni am decis să investim în vinuri şi am cumpărat mai multe hectare de viţă de vie. Am ales România pentru că în Belarus nu mai există suprafeţe cu viţă. Nu pot spune că este simplu să faci afaceri în România, dar, ca peste tot, sunt avantaje şi dezavantaje”, a spus Lukomski Ihar, unul dintre patronii firmei.
Pentru că a devenit furnizor al Casei Regale a României, patronul firmei speră ca afacerea să beneficieze de mai multă vizibilitate şi să se dezvolte.
"Cifra de afaceri în 2010 a fost puţin peste un milion de euro şi sperăm că în 2011 vom mai avea creştere ca urmare a semnării contractului ca furnizor al Casei Regale, dar şi datorită diversificării gamei sortimentale şi intrării altor vii pe rod. Suntem furnizorii Casei Regale a României din luna iunie cu sortimente de vinuri  româneşti.
De asemenea, vinurile din Măcin ajung şi în marile lanţuri hoteliere din Bucureşti, precum Marriott sau Howard Johnson, în medie cu un preţ de 15 lei pe sticlă, dar şi către alte crame şi restaurante din Bucureşti. Încercăm să promovăm mai mult sortimentele româneşti de vinuri precum Feteasca Regală, Tămâioasa Româneasca şi Aligote, un soi specific zonei", a spus directorul economic al societăţii, Dan Jalea.
Exporturile, afectate de criză
Pentru că unul dintre patroni este belorusul Lukomski Ihar, principala piaţa de export a societăţii este cea din Belorusia, unde în 2007 au plecat circa 400 de tone de vin. ”În anii 2008-2009 nu am reuşit să exportam mai mult de 30 de tone de vin. Am avut piaţă de export şi în Moldova sau Polonia, dar din păcate nu am mai reuşit să exportăm", a mai adăugat Jalea.
Acesta a explicat că cel mai bun al Alcovin a fost 2007, din punct de vedere al afacerilor, când rulajul a depăşit circa un milion de euro, dar din 2008 şi până în 2010, criza a adus o scădere a cifrei de afaceri cu circa 200.000 de euro din cauza căderii exporturilor.
Fonduri europene pentru utilaje
Societatea  SC Alcolvin din Măcin a obţinut recent o finanţare europeană prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală pe măsura 123 ”Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere”, în valoare de circa 426.000 de euro pentru modernizarea centrului de vinificaţie.
”Am obţinut fondurile pentru achiziţia de echipamente şi utilaje care să uşureze şi să simplifice procesul tehnologic în centrul de vinificaţie al societăţii şi să avem linii separate de obţinere a vinurilor albe de cele roşii. De asemenea, am reuşit să avem şi o temperatură constantă de 12 grade Celsius în toată crama şi să schimbăm vechile rezervoare”, a arătat directorul de producţie, Ionel Gâdiuţă.
El a mai spus că societatea a mai aplicat pentru un proiect PNDR, în valoare de 100.000 de euro, pentru  achiziţia unei prese pneumatice, dar acest proiect nu a fost încă aprobat.
SC Alcovin este o societate înfiinţată în 2002 cu capital româno-belorus, singura la acea dată cu acest tip de finanţare din România, pe vechea clădire a centrului de vinificaţie din Măcin, unde utilajele au fost schimbate în proporţie de 90-95%.
Societatea deţine o suprafaţă cu viţă de vie de aproximativ 300 de hectare, din care 150 de hectare sunt cu viţă de vie veche,  plantată înainte de 1989, iar restul suprafeţei de 150 de hectare a fost plantată prin programele de reconversie, începând cu anul 2009.
”Din 2009 am plantat câte 50-55 de hectare anual şi ne-am axat mai mult pe soiuri autohtone, precum Feteasca Regală,  Tămâioasa Românească şi Aligote, un soi specific zonei, dar şi pe soiuri recunoscute pe plan mondial. Dacă pentru cei de la vânzări a fost un lucru bun faptul că am avut şansa an de an să vindem vinurile, noi cei de la producţie suntem dezamăgiţi că nu reuşim să învechim vinurile", a explicat Ionel Gâdiuţă.
Pivniţa lui Terente
Capacitatea cramei este de circa 2.000 de tone, ceea ce reprezintă aproximativ două milioane de sticle pe an.
Pentru atragerea turiştilor în zona Măcinului, cu Dunăre şi munţi, reprezentanţii societăţii organizează degustări de vinuri în cramă şi promovează un personaj din zonă – Terente – cunoscut ca unul care şi-a desfăşurat activitatea, cei drept infracţională, foarte aproape de Măcin şi fără a avea vreo legatură cu vinul.
”Locul unde ne păstram vinurile la învechit se numeşte pivniţa lui Terente, chiar dacă personajul este dintr-o localitate apropiată de Măcin nu a avut nci o legătură cu vinul. Noi păstrăm aici vinurile la învechit prin metoda învechirii în sticlă şi în bariculi, respctiv în butoaie de stejar cu capacitate de 225 de litri şi care oferă un transfer a taninului din lemn asupra vinului, conferindu-i o aromă deosebită.
Capacitatea pivniţei este de 15.000 sticle şi anual băgăm la păstrare în jur de 2.500 de sticle din vinurile care se pretează pentru învechit. Cel mai vechi vin din pivniţă este din 2002. Avem vinuri roşii, acre se pretează mai bine la învechire precum Merlot, Pinot Noir, Feteasca Neagră, dar şi vinuri albe: Muscat Otonel, Aligote, Sauvignon", a adăugat Dan Jalea.