Ce se întâmplă, acum, pe scena politică din Franța?
Ce se întâmplă, acum, pe scena politică din Franța? Președintele Franței, Emmanuel Macron, trebuie să se hotărască dacă candidații săi (dreapta) ar trebui să renunțe sau nu la intransigență și să se întoarcă spre stânga pentru a opri ascensiunea extremei drepte din Franța.
Oficialul francez a ajuns în această situație, după ce partidul politic al lui Marine Le Pen (RN, Adunarea Națională) a câștigat primul tur al alegerilor parlamentare din Franța.
Adunarea Națională (extrema dreapta) a condus primul tur al alegerilor parlamentare din Franța, fiind urmată de Noul Front Popular (stânga) și de „Ensemble” (dreapta).
Având în vedere că pragul pentru majoritatea absolută în Parlamentul de la Paris este de 289 de locuri, Adunarea Națională ar putea forma un guvern nou într-o săptămână, avându-l pe Jordan Bardella ca prim-ministru al Franței.
Acum, președintele Franței are de ales între a-și retrage candidații pentru a încerca să oprească extrema dreaptă și a încerca să salveze dreapta, cândva dominantă pe scena politică din Franța.
Dacă votul din turul doi al alegerilor parlamentare va fi câștigat tot de Adunarea Națională, Franța va fi guvernată, cel puțin parțial, de extrema dreapta. O victorie la alegerile parlamentare din acest an i-ar crește șansele lui Marine Le Pen de a câștiga alegerile prezidențiale din anul 2027.
„Putem spune cu luciditate că detoxifierea Adunării Naționale este în faza finală. Au câștigat alegerile europene de trei ori la rând, iar Marine Le Pen a trecut de două ori în turul doi al alegerilor prezidențiale; dacă vor câștiga al doilea cel mai important alegeri din Franța [alegerile parlamentare], ei au devenit mainstream”, a explicat un analist politic al Sciences Po.
Dreapta și stânga s-ar putea uni pentru a bloca victoria extremei drepte
Aproximativ o sută de candidați de stânga s-au retras, luni, din cursa electorală pentru a susține dreapta în turul doi al alegerilor parlamentare. Pe scurt, dreapta și stânga s-au unit pentru a împiedica extrema dreaptă să obțină o majoritate.
Acest sistem permite partidelor mainstream, indiferent că sunt de dreapta sau de stânga, să formeze coaliții în turul doi pentru a-și susține reciproc candidații cel mai bine plasați. Procesul este deja în desfășurare.
Chiar dacă Adunarea Națională a câștigat primul tur al alegerilor legislative, este puțin probabil să poată forma o majoritate, având în vedere scrutinul majoritar în două tururi în fiecare din cele 577 de circumscripții electorale.