Rezultat deloc surprinzător în China. Xi Jinping a obţinut vineri, 10 decembrie, al treilea mandat de preşedinte, după votul oficial al parlamentului. Liderul în vârstă de 69 de ani a fost unic candidat și a primit 2.952 voturi „pentru”, zero „împotrivă” și zero abţineri.
Parlamentul din China este, în practică, dominat de Partidul Comunist (PCC), aflat la putere. Astfel, rezultatul alegerilor a fost deloc surprinzător, conform informațiilor publicate de afp.com
Amintim că liderul de 69 de ani a obţinut deja în octombrie o prelungire cu cinci ani în fruntea PCC şi a comisiei militare, cele mai importante două funcţii de putere. Unic candidat, a fost reales în funcţie pentru aceeaşi durată ca şef al statului.
Ultimele luni au fost complicate pentru Xi Jinping
Totuși, ultimele luni au fost complicate pentru Xi Jinping, cu mari manifestaţii la sfârşitul lui noiembrie împotriva politicii sale „zero Covid” şi un val major de decese care a urmat abandonării acestei strategii sanitare în decembrie.
Această sesiune a parlamentului din China a fost marcată de subiecte sensibile, evitate cu grijă. În cadrul evenimentului, Li Qiang, un aliat al lui Xi, ar urma să devină noul prim-ministru, înlocuindu-l astfel pe Li Keqiang, scrie sursa menționată.
Xi Jinping a cerut Chinei să fie pregătită pentru a-și consolida armata
De asemenea, președintele Xi Jinping a cerut Chinei să fie pregătită pentru „a-și consolida armata și a câștiga războaie”. Consolidarea şi perfecţionarea „capabilităţilor strategice integrate” este o nouă cerinţă stabilită de Partidul Comunist Chinez, le-a spus Xi Jinping reprezentanţilor Armatei Populare de Eliberare (n.red. denumirea oficială a armatei chineze) şi ai poliţiei militare.
Purtând un costum de culoare kaki militar, Xi Jinping, care anul trecut şi-a asigurat al treilea mandat de lider al partidului comunist, le-a amintit militarilor că ei sunt conduşi de partid, a susținut Reuters.
Preşedintele chinez a cerut creşterea flexibilităţii lanţurilor de aprovizionare
„China trebuie să folosească mai bine, ştiinţa, tehnologia şi industria pentru a-şi consolida armata şi a câştiga războaie”, a indicat el, îndemnând laboratoarele naţionale să-şi accelereze cercetarea tehnologică militară astfel încât China să nu fie nevoită se apeleze la alte ţări pentru nevoile sale în sectorul Apărării.
Mai apoi, preşedintele chinez a cerut creşterea flexibilităţii lanţurilor de aprovizionare, intensificarea lucrărilor în infrastructură şi crearea unor rezerve naţionale cu destinaţie militară. El a evocat şi existenţa unor „riscuri strategice” pe care armata chineză trebuie să le aibă în vedere, dar nu le-a precizat.