Alegeri 2024. Cum merge votul românilor din străinătate
La ora 10:00 (ora României), votarea era deja în desfășurare în 775 de secții de votare din Africa, Asia, Australia, Europa, Orientul Apropiat și Mijlociu și Oceania. În total, în străinătate, au fost deschise 915 secții de votare.
Alegeri 2024. În cursul zilei de duminică, următoarele secții din străinătate unde votarea va începe sunt cele organizate în Argentina, Brazilia, Canada, Chile, Columbia, Cuba, Mexic, Peru, Uruguay și SUA.
Votarea va continua până la ora 17:00 (ora României) în ultimele secții, care sunt cele organizate în Vancouver și pe coasta de Vest a SUA (Los Angeles, Anaheim, San Diego, Sacramento, San Francisco, Las Vegas, Phoenix, Portland, Seattle).
Datorită diferențelor de fus orar, procesul de votare în străinătate pentru alegerile europarlamentare se va întinde pe o perioadă de 34 de ore.
Lista completă a secțiilor de votare din străinătate poate fi consultată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, la secțiunea dedicată alegerilor.
Până la ora 13:00 (ora României), 63.365 de alegători din străinătate au votat.
Reguli pentru alegători
Alegeri 2024. După ce intră în cabină, alegătorul va marca fiecare buletin de vot cu ștampila corespunzătoare și va avea acces pentru prima dată la o tușieră, care poate fi folosită în cazul în care ștampila devine mai puțin vizibilă după aplicare.
După ce și-a exprimat votul, alegătorul va ieși din cabină, își va împătura buletinele de vot marcate cu ștampila secției de votare în exterior și va depune fiecare dintre cele cinci buletine în urna corespunzătoare.
După acest proces, alegătorul va preda ștampila și va putea părăsi secția de vot.
Fiecare secție de votare va fi echipată cu o urnă specială pentru cetățenii care se confruntă cu dificultăți majore în a se deplasa sau nu pot fi transportați la secția de votare.
Conform informațiilor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, la data de 31 mai, în Registrul Electoral erau înregistrați 18.978.908 de cetățeni. Dintre aceștia, 18.018.921 aveau domiciliul sau reședința în țară, în timp ce 959.987 aveau domiciliul în străinătate.