Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM),formațiunea președintelui prorus Igor Dodon, a obţinut 31,41% din voturi, urmat de Blocul Electoral ACUM (Platforma DA şi PAS) cu 26,06%, potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală luni, la ora 07:00, după procesarea a 97,29% din procesele verbale, informează Radio Chişinău.
Totodată, pentru Partidul Democrat şi-au dat votul 24,05% din alegători, iar pentru Partidul Politic ‘Şor’ – 8,49%.
Scorul electoral al celorlalţi 11 concurenţi electorali este sub pragul de accedere în Parlament de 6%. Astfel, Partidul Comuniştilor obţine 3,8%, Partidul Politic Partidul Nostru – 2,9%, iar Partidul Liberal, obţine 1,24% din sufragii. Celelalte formaţiuni au acumulat sub 1%.
Pentru prima dată în Republica Moldova, cei 101 deputaţi sunt aleşi în baza sistemului electoral mixt, o combinaţie între sistemul reprezentării proporţionale şi cel majoritar.
Pentru 50 de deputaţi s-a votat, ca şi până acum, pe liste de partid. Iar 51 de deputaţi sunt aleşi în cadrul a 51 de circumscripţii uninominale, câte un deputat pentru fiecare circumscripţie.
La alegerile din 24 februarie, prezenţa la urne a fost de peste 49% din alegătorii înscrişi pe liste sau circa 1 milion 451 mii de votanţi.
Liderii Blocului Electoral ACUM Maia Sandu și Andrei Năstase spun însă că alegerile au fost fraudate și ar trebui să fie invalidate, aceştia anunţând că urmează proteste.
„Noi am cerut deja ca rezultatele alegerilor să nu fie recunoscute pe cele două circumscripții în care au votat cetățenii Republicii Moldova din stânga Nistrului, inclusiv pentru că noi nu am avut nicio posibilitate să facem campanie electorală acolo, să-i informăm despre noi și programul nostru. Ținând cont de aceste încălcări, sperăm să fim sprijiniți de observatorii internaționali În rest, am declarat, am constatat fraude majore…Comunicăm acum cu colegii noștri din diferite localități ca să documentăm toate fraudele și am anunțat deja că vom ieși la proteste, pentru că considerăm aceste alegeri fraudate”, a spus Maia Sandu.
Ea așteaptă să fie procesate toate procesele verbale și să documenteze toate fraudele comise.
„Noi am zis mai devreme: comunicăm cu colegii noștri și documentăm toate fraudele, o să comunicăm și cu observatorii internaționali. Le-am cerut și lor să nu se grăbească să vină cu constatări înainte să examineze toate fraudele, inclusiv cele prezentate de noi. În același timp, ne pregătim să ieșim cu toți cetățenii Republicii Moldova care nu vor să le fie furate voturile, o să ieșim să ne apărăm votul în stradă”, susține Sandu.