Alegeri europarlamentare 2024. Alianța PSD-PNL, în preferințele românilor

Nicolae Ciuca, Marcel Ciolacu, Rares Bogdan

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Alegeri europarlamentare 2024. Un nou sondaj scoate la iveală preferințele românilor în ceea ce privește alegerile europarlamentare și locale din acest an. Potrivit celor mai recente date, cei mai mulți români ar vota cu Alianța PNL-PSD.

Alegeri europarlamentare 2024. Câți români vor merge la vot la europarlamentare și locale?

Alegeri europarlamentare 2024. Procentele de participare la vot în rândul românilor s-au schimbat în luna aceasta.

Dintre cei intervievați, 10.9% au afirmat că sunt foarte puțin predispuși să meargă la vot. Procentul este în scădere față de 14.7% în luna aprilie. Numărul celor care au indicat 1 pe o scară de la 1 la 10 a scăzut semnificativ de la o lună la alta.

În același timp:

  • 1.6% au ales 2 (în creștere de la 0.5% în aprilie)
  • 0.5% au ales 3 (față de 2% în aprilie)
  • iar 1.3% au ales 4 (față de 1.2% în aprilie)

Pentru nivelul de 5, 6.5% au indicat o posibilitate medie de a vota (în scădere față de 6.6% în aprilie). 1.3% au indicat 6 (față de 1.7% în aprilie).

Pentru cei care au indicat 7, procentul rămâne constant la 3.2% (față de 3.2% în aprilie).

Totuși, se observă o creștere ușoară a celor care au indicat 8, ajungând la 6.4% (față de 7.2% în aprilie), iar cei care au indicat 9 au crescut la 4.8% (față de 3.7% în aprilie).

În cele din urmă, majoritatea covârșitoare, 62.9%, indică o predispoziție totală de a merge la vot, marcând 10 pe scara respectivă (în creștere față de 59.2% în aprilie).

SURSA FOTO: INSCOP

Alianța PSD-PNL, în fruntea opțiunilor pentru europarlamentare

Intenția de vot pentru alegerile europarlamentare poate fi segmentată în două categorii distincte:

  • votanții mobilizați
  • și cei generici, în funcție de angajamentul lor de a participa la vot

Din totalul eșantionului, 51.3% din respondenți sunt considerați votanți mobilizați, exprimându-și preferințele pentru un partid sau candidat din listă și afirmând că vor merge sigur la vot.

În schimb, cealaltă categorie, reprezentată de 75% din totalul eșantionului, este constituită din votanți generici, care își exprimă preferințele politice indiferent de angajamentul lor de a vota sau nu în mod sigur.

  • 44.3% dintre cei siguri că vor merge la vot ar prefera alianța PSD – PNL, comparativ cu 43.7% din cei care nu sunt siguri că vor vota sigur.

Pentru Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, FD), 16.8% dintre cei siguri că vor vota ar opta, în timp ce doar 14.1% dintre cei nesiguri că vor vota sigur ar face același lucru.

În ceea ce privește AUR, 15.3% dintre cei siguri că vor vota îi preferă, în comparație cu 17.5% dintre cei care nu sunt siguri că vor vota.

UDMR atrage 5.8% dintre cei siguri că vor merge la vot, în timp ce doar 6% dintre cei care nu sunt siguri că vor vota sigur ar opta pentru acest partid.

Pentru Partidul SOS România, 4.7% sunt siguri că vor vota, în comparație cu 4.4% dintre cei care nu sunt siguri că vor vota.

SURSA FOTO: INSCOP

Cu cine votează românii la alegerile locale?

Intenția de vot pentru alegerile locale este raportată la cei care își exprimă preferința pentru un partid din listă. Nu contează dacă declară că vor vota sigur sau nu. Această categorie reprezintă 79.9% din totalul eșantionului intervievat.

  • PSD ar atrage 29% din voturile exprimate (în creștere față de 28.4% în aprilie și 30.6% în martie).
  • PNL ar obține 27.6% din voturi (în creștere față de 26.7% în aprilie și 25.6% în martie).
  • AUR ar înregistra 14.5% din totalul voturilor exprimate (similar cu 14.4% în aprilie și scăzând față de 17.4% în martie).
  • Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) ar obține 12.7% din voturi (în creștere față de 10.8% în aprilie și 9.8% în martie).
  • UDMR ar atrage 4.8% din voturi (scăzând față de 5.3% în aprilie și crescând față de 4% în martie).
  • Alianța AER (Partidul Verde, Partidul Ecologist Român) ar obține 3% din totalul voturilor exprimate (în scădere față de 3.3% în aprilie și 3.1% în martie).
  • Partidul SOS România ar înregistra 2.5% din voturi (scăzând față de 3.7% în aprilie și 4.3% în martie).
  • PUSL ar atrage 1.8% din voturile exprimate (în creștere față de 1.6% în aprilie).
  • Partidul Pro România ar obține 1.5% din voturi (scăzând față de 1.9% în aprilie și 2.4% în martie).
  • Partidul REPER ar atrage 0.8% din voturi (scăzând față de 1.9% în aprilie).
  • 1.7% dintre respondenți indică alte partide (scăzând față de 1.9% în aprilie și 2.7% în martie).
SURSA FOTO: INSCOP