Ce trebuie să știe românii din străinătate

În conformitate cu comunicatul transmis sâmbătă, ministrul Luminița Odobescu a emis Ordinul nr. 868/2024, publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 434/10 mai 2024. Această decizie respectă prevederile legale, inclusiv articolul 34 alineatul (9) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată, cu modificările ulterioare, și articolul 10 alineatul (1) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 21/2024 privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024.

Potrivit informațiilor furnizate de MAE, numărul secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie va fi mai mare decât la alegerile precedente: 80 de secții mai mult decât cele înființate pentru alegerile prezidențiale din 2019 (835 de secții de votare), 167 de secții mai mult decât cele organizate la alegerile parlamentare din 2020 (748 de secții), și 474 de secții mai mult decât la alegerile europarlamentare din 2019 (441 de secții).

Cele mai multe secții de votare vor fi deschise în statele în care comunitățile de cetățeni români sunt cele mai numeroase: Italia (150 de secții), Spania (147 de secții), Regatul Unit al Marii Britanii (104 secții), Germania (87 de secții), Franța și Principatul Monaco (67 de secții), Republica Moldova (52 de secții), SUA (45 de secții), Belgia (24 de secții), Austria (17 de secții), Irlanda (16 de secții), Regatul Țărilor de Jos (16 de secții), Danemarca (14 de secții), Canada (12 de secții).

Cine poate vota la alegerile europarlamentare

Deciziile privind locațiile secțiilor de votare din străinătate au fost influențate atât de consultările periodice cu reprezentanții comunităților de cetățeni români din diaspora, cât și de dinamica relocării cetățenilor români înregistrată în ultimii ani.

Cetățenii români cu drept de vot care domiciliază, au reședința sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secție organizată în afara țării, prezentând un document de identitate românesc valabil în ziua votului: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar, sau în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

Procesul de votare va începe la ora locală 07:00 și se va încheia la ora 22:00. Cei aflați la sediul secției de votare la ora 22:00 și cei care se află în rând pentru a intra în secția de votare pot vota până la ora locală 23:59. MAE reamintește că toate informațiile despre secțiile de votare din străinătate și adresele acestora sunt disponibile pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe, la secțiunea dedicată alegerilor.