Alegeri europarlamentare 2024. PNL trece de pragul psihologic, situându-se la 21%

Alegeri europarlamentare 2024. PNL depășește pragul simbolic dar și psihologic de 20%. În același timp, formațiunea pare să fie cea mai puțin afectată de recentele proteste.

În contextul rotației premierilor în cadrul Coaliției, repercusiunile acestor manifestații par să aibă un impact mai semnificativ asupra lui Marcel Ciolacu și PSD, care acum se confruntă cu decizii cruciale.

Conform celor mai recente date din sondajul Avangarde, comandat de PSD, distribuția actuală a preferințelor electorale arată astfel:

1. PSD – 31%
2. PNL – 21%
3. AUR – 19%
4. Alianța Dreapta Unită (Forța Dreptei-PMP-USR) – 14%
5. S.O.S. România (partidul Dianei Șoșoacă) – 8%
6. UDMR – 5%

54% dintre respondenți afirmă cu certitudine că vor participa la votul pentru alegerile europarlamentare, în timp ce 28% se așteaptă să participe la scrutin. Chestionarul a fost efectuat în intervalul 8-22 ianuarie.

Conform ultimului sondaj Insomar, comandat de AUR, situația partidelor politice este următoarea: PNL se situează la 21%, menținându-și poziția.

În același timp, PSD înregistrează 25% în preferințele electoratului.

AUR se distinge ca singura formațiune politică care își menține poziția în acest sondaj, obținând un sprijin de 22%.

Este interesant de notat că AUR beneficiază de un sprijin crescut în contextul protestelor împotriva guvernului, părând să atragă simpatia electoratului.

PSD PNL
PSD, PNL / SURSA FOTO: Colaj Capital

Concluziile sondajului Insomar

În urma întrebărilor cu privire la impactul alegerilor pentru Parlamentul European asupra scrutinului următor din România, 42% dintre cetățenii români intervievati afirmă că aceste alegeri vor exercita o influență semnificativă asupra rezultatelor electorale din 2024.

În paralel, observăm o ascensiune semnificativă a susținerii pentru partidele cu orientare suveranistă și conservatoare în rândul populației române.

În cadrul întrebărilor referitoare la nivelul de încredere în familiile politice din Parlamentul European, 34% dintre respondenții români au indicat că au încredere în partidele suveraniste, în timp ce 32% au arătat încredere în partidele conservatoare.

Socialiștii ocupă locul întâi, beneficiind de o încredere de 36%, în timp ce liberalii înregistrează doar 19% în ceea ce privește încrederea publicului.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1050 de participanți, reprezentând populația adultă rezidentă în România, având vârsta de 18 ani sau mai mult. Marja de eroare asociată este de plus sau minus 3,1%, cu un nivel de încredere de 95%.

Datele au fost colectate prin interviuri telefonice, respectând proporțiile de reprezentare ale eșantionului și respectând criteriile de relevanță. Validarea eșantionului s-a realizat având la bază cele mai recente informații furnizate de Institutul Național de Statistică (INS).

Când vor avea loc alegerile din 2024

Un posibil calendar pentru alegeri este acesta:

Alegeri europarlamentare: În perioada 6-9 iunie, cel mai probabil 9 iunie
Alegeri locale: 29 septembrie
Alegeri parlamentare: 24 noiembrie
Alegeri prezidențiale: Primul tur pe 24 noiembrie, turul doi pe 8 decembrie

O altă variantă ar fi să se organizeze simultan primul tur al alegerilor prezidențiale cu cele parlamentare. În acest scenariu, alegerile parlamentare ar avea loc la sfârșitul lunii noiembrie, iar în ceea ce privește cursa pentru funcția de președinte al României, finala ar fi programată pentru data de 8 decembrie.