Marine Le Pen, candidatul de extremă dreapta la preşedinţia Franţei, care a ajuns în turul doi cu rivalul său Emmanuel Macron, a reacționat dur după ce actualul președinte a acuzat-o îşi păstrează opiniile „autoritare” şi extremiste, în pofida faptului că a afişat o imagine mai blândă în campania din prezent, transmite Reuters.
„Această (critică) mă face să zâmbesc pentru că nu am avut niciodată un preşedinte care să dea mai multe semne de extremism decât Emmanuel Macron”, a explicat Le Pen pentru postul France 2, invocând acţiunile poliţiei împotriva demonstraţiilor politice, cum ar fi mişcarea vestelor galbene.
Mai mult, în interviu, Le Pen a atras atenția asupra observaţiilor conform cărora, dacă va fi aleasă preşedinte, crede că este posibil să organizeze un referendum public privind reintroducerea pedepsei cu moartea. Le Pen a spus anterior că, personal, va vota împotriva unui astfel de pas.
Marine Le Pen, mare admiratoare a lui Vladimir Putin?
Marine Le Pen a fost o mare admiratoare a lui Vladimir Putin, dar insistă că invazia din Ucraina a schimbat acest lucru. Ea a spus miercuri că acuzațiile potrivit cărora ar fi fost apropiată de Rusia sunt „nedrepte” și a reiterat că și-a schimbat poziția față de Kremlin de la războiul din Ucraina.
„Procesul la care sunt supusă este deosebit de nedrept”, a mai spus Le Pen într-o conferință de presă la Paris.
Tot atunci și-a prezentat propunerile sale privind politica externă înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale franceze din 24 aprilie împotriva actualului președinte Emmanuel Macron.
„Până la declanșarea războiului din Ucraina, am crezut de fapt că era în interesul Franței să aibă din nou legături mai strânse cu Rusia și să împiedice Rusia să construiască o alianță atât de solidă cu China”, a explicat Le Pen.
Dar, de când Rusia a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie, Le Pen a încercat să se debaraseze de imaginea de candidat pro-Vladimir Putin. Ea susține că războiul i-a „schimbat părerea” despre Putin și a condamnat în mod constant invazia. La începutul acestei luni, ea a calificat drept „crime de război” rapoartele privind masacrele de civili comise de trupele rusești la Bucea și a cerut o anchetă condusă de ONU.
Le Pen a vizitat Kremlinul în 2017 și aprecia la vremea respectivă „noua viziune” a președintelui rus asupra lumii. De asemenea, este cunoscut faptul că a acceptat împrumuturi rusești pentru a-și finanța partidul.