Partidul de guvernământ Visul Georgian are 54% din voturi
UPDATE: După numărarea a 99% din voturi, procentul partidului Visul Georgian a crescut la 54%.
După centralizarea buletinelor de vot din 70% dintre secții, Visul Georgian se află în frunte, acumulând 53% din voturi. Conform acestor rezultate parțiale, alianța formată din patru partide pro-europene a obținut 38,28% din sufragii. Comisia electorală a raportat o rată de participare de 58,94% la scrutinul desfășurat sâmbătă.
Atât partidul de guvernământ din Georgia, cât și partidele de opoziție au declarat victorie în urma alegerilor parlamentare de sâmbătă, considerând că rezultatele acestui scrutin vor fi decisive în orientarea viitoare a fostei republici sovietice din Caucaz, fie către Rusia, fie către Occident.
Exit-poll-uri contradictorii au prezentat estimări divergente privind rezultatele alegerilor: unul sugerează o victorie clară a partidului de guvernământ, în timp ce alte două indică un avantaj strâns pentru opoziție. Un sondaj realizat de canalul Imedi TV, care susține Visul Georgian, arată partidul de la putere cu 56% din voturi.
Ce au spus exit-poll-urile
În schimb, alte două exit-poll-uri realizate de canalele pro-opoziție Formula și Mtavari Arkhi indică posibilitatea ca partidele pro-occidentale de opoziție să obțină o majoritate în parlamentul de 150 de locuri. Fondatorul Visului Georgian și fost prim-ministru, miliardarul Bidzina Ivanișvili, a anunțat deja victoria formațiunii sale.
‘Este un caz rar în lume în care acelaşi partid obţine un astfel de succes într-o situaţie atât de dificilă – acesta un bun indicator al talentului poporului georgian’, a declarat el la câteva minute după închiderea urnelor.
‘Vă asigur, ţara noastră va obţine un mare succes în următorii patru ani’, a adăugat Ivanişvili.
Opoziția a revendicat, la rândul său, victoria, susținând că este aproape de a obține majoritatea voturilor.
Rezultatul alegerilor va influența șansele Georgiei de a adera la UE
Bruxellesul a subliniat că rezultatul alegerilor va influența șansele Georgiei de a adera la Uniunea Europeană, obiectiv înscris în Constituția țării ca o direcție strategică.
În luna mai, Georgia a fost scena unor proteste masive împotriva unei legi privind „influența străină,” inspirată de legislația rusă despre „agenții străini,” folosită în Rusia pentru a restrânge activitatea societății civile.
Ca răspuns, Bruxellesul a suspendat temporar procesul de aderare a Georgiei la Uniunea Europeană, iar Statele Unite au impus sancțiuni unor lideri georgieni. O altă sursă de tensiune cu Occidentul este recenta adoptare a unei legi care limitează semnificativ drepturile persoanelor LGBTQ+ într-o țară cu o puternică tradiție creștin-ortodoxă și unde minoritățile sexuale se confruntă cu o opoziție majoră.
Kremlinul a acuzat vineri Occidentul de „ingerință” în alegerile legislative georgiene, susținând că acestea reprezintă o încercare de a „forța mâna Tbilisiului.”