Alegeri în Israel. Oamenii au fost chemați la vot marți, 1 noiembrie. Ce șanse are Benjamin Netanyahu?
Actuala coaliție de guvernare este formată din șapte partide, respectiv Yesh Atid (liberal), Unitatea Națională (centru, naționalist), Israel Beitenu (naționalist secular), Partidul Muncii (social democrat), Meretz (socialist) și Ra’am (arab islamist).
Aceasta este creditată cu 56 de mandate, restul de 4 mandate revenind alianței dintre Hadash (comunist) și Ta’al (naționalist arab).
Potrivit sondajelor realizate în ultima vreme, coaliția opoziției ar putea câștiga în medie 60 de mandate. Aceasta este formată din Likud (naționalist), condus de fostul premier Benjamin Netanyahu, Partidul Național Sionist/Puterea Evreilor (extrema dreaptă), SHAS (ultra-ortodox sefard/oriental) și Unitatea Torei (ultra-ortodox așkenaz).
„Doriţi să refaceţi mândria naţională? Să reduceţi costul traiului? Să vă refaceţi siguranţa personală? Nu sunt rege. Un rege nu e ales. Eu trebuie să fiu ales, iar asta depinde de voi”, îi întreabă în trecut Netanyahu pe cei veniţi la un miting electoral.
Benjamin Netanyahu are nevoie de 61 de mandate pentru a reveni la putere
Totuși, Benjamin Netanyahu are nevoie de 61 de mandate pentru a reveni la putere. Pe afișele de campanie ale lui Netanyahu este prezentat adversarul său, împreună cu şefii partidelor arabe și mesajul „O dată e destul”, calificând guvernul Lapid drept „periculos”.
„Am văzut ce au făcut cu securitatea care s-a deteriorat, am văzut ce au făcut economiei cu inflatia, am văzut ce au făcut cu mândria noastră naţională, problema este deci foarte simplă: dacă vreţi ca asta să continue (…) staţi acasă”, a declarat Benjamin Netanyahu.
La rândul său, coaliția lui Lapid speră că Benjamin Netanyahu și aliații săi nu vor depăși 60 de mandate. Chiar și așa, coaliția lui Lapid nu ar putea să guverneze, deoarece ar depinde de cei patru deputați comuniști/arabi cu care unii membri nu vor să colaboreze.
Astfel, este posibil ca cel de-al cincilea scrutin să nu poată rezolva criza politică din Israel.
Amintim că urnele se deschid marți, 1 noiembrie, la ora 7:00 și se închid la 22:00. Acestea vor funcționa peste 12.000 de secții de votare, în contextul în care numărul alegătorilor a ajuns la o cifră record. Este vorba despre aproximativ 6,8 milioane de persoane.
Totodată, un purtătorul de cuvânt al poliției a declarat că circa 18.000 membri ai forțelor de securitate vor fi desfășurați în ziua alegerilor.