Populația din Italia votează duminică în cadrul unui scrutin care are mari șanse să ducă la instituirea celui mai de dreapta guvern de la Roma de la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial şi la desemnarea primei femei prim-ministru, Giorgia Meloni, transmite Reuters, în timp ce France Presse nu exclude ca Mişcarea 5 Stele şi Partidul Democrat să producă surprize.

”În Europa, ei sunt îngrijoraţi toţi să o vadă pe Meloni în guvern (…). Petrecerea s-a terminat, Italia va începe să-şi apere interesele naţionale”, a avertizat Giorgia Meloni în campania electorală.

Această fostă fană a lui Mussolini, a cărui deviză ”Dumnezeu, patrie, familie” a reuşit să-i dediabolizeze partidul şi să catalizeze asupra numelui acestuia nemulţumirile şi frustrăile italienilor, în timpul opoziţiei faţă de Guvernul de unitate naţională al lui Mario Draghi.

Dreapta ar putea câștiga alegerile în italia

Ministerul italian de Interne a anunţat o prezenţă de peste 19% la ora 10.00 GMT (13.00, ora României), la fel ca în alegerile legislative din 2018. Numeroase cozi de aşteptare s-au format la secţii de votare în diverse regiuni din ţară. Un locuitor din Roma a declarat pentru Reuters că speră ca dreapta să câştige alegerile.

„Stânga, din câte am auzit, nu are un program serios iar partidele sunt singure, în timp ce dreapta măcar are o coaliţie”, a declarat alegătorul pe nume Paolo.

Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem), creditată că a instituit un venit minim pentru cei mai săraci, şi Partidul Democrat (PD, centru-stânga), bine implantate local, ar putea rezerva surprize, în special în sudul ţării, comentează France Presse.

„Eu am votat pentru PD. Am votat mereu pentru dreapta, dar mi-e teamă de dna Meloni, este dreapta intoleranţei”, a declarat pentru AFP, la Bologna, Benedetta Tinti, de 28 de ani, angajată într-o companie metalurgică.

Noul Guvern are mult de muncă

Guvernul care va fi instituit va trebui să gestioneze creşterea spectaculoasă a preţurilor, în condiţiile în care Italia are o datorie de 150% din PIB, cea mai ridicată din zona euro după Grecia. În acest context, Planul european de redresare post-pandemie, al cărui principal beneficiar este de departe Italia, va fi indispensabil pentru menţinerea peninsulei pe linia de plutire.

„Italia nu-şi poate permite să se priveze de aceste sume de bani”, a declarat pentru AFP istoricul Marc Lazar, caracterizând drept „foarte limitată marja de manevră a lui Meloni asupra economiei”. Ea ar putea în schimb să se războiască cu Bruxellesul alături de Varşovia şi Budapesta „în ceea ce priveşte chestiunile de apărare a interesului naţional în raport cu interesele naţionale”.