După numărarea voturilor din 20% din cele 2.141 secţii de votare, PSRM a obţinut 30,76% din voturile din circumscripţia naţională, urmat de Partidul Democrat, cu 29,13%, blocul electoral ACUM, cu 19,34%, Partidul Şor cu 11,39% şi Partidul Comuniştilor din Republica Moldova cu 4,33%.

Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, Parlamentul va fi ales în baza sistemului electoral mixt, ceea ce presupune că 50 de deputaţi sunt aleşi într-o circumscripţie electorală naţională în baza listelor de candidaţi şi 51 de deputaţi în circumscripţii uninominale, din rândul candidaţilor independenţi sau a celor desemnaţi de către partidele politice. În circumscripţia electorală naţională şi-au depus liste de candidat 15 formaţiuni politice, în timp ce în circumscripţiile electorale uninominale au fost înregistraţi 321 de concurenţi electorali, potrivit Agerpres.

La scrutinul legislativ din Republica Moldova au participat 1,45 milioane de alegători din totalul celor 2,81 milioane de alegători înscrişi în listele electorale.

Scandalul mocnit a izbucnit

Liderul liberalilor Dorin Chirtoacă a declarat, într-o conferinţă de presă, că ‘în timpul campaniei electorale PL a cerut excluderea PSRM, PDM şi a Partidului Şor, însă Comisia Electorala Centrala (CEC) şi-a demonstrat complicitatea cu regimul’.

Dorin Chirtoacă a acuzat fraude şi în ziua scrutinului. El i-a acuzat inclusiv pe liderii Blocului electoral ACUM, care, potrivit liderului liberal, au încercat să-i influenţeze pe alegători, la fel cum au făcut PDM, PSRM şi Partidul Şor.

El a denunţat şi implicarea in alegeri a Rusiei prin intermediul preşedintelui Igor Dodon şi a spus ca acest plebiscit „s-a derulat sub semnul dezgustului”.

Dorin Chirtoacă a mulţumit unioniştilor pentru participarea în campanie alături de PL şi a afirmat că la aceste alegeri a fost pusă „temelia Unirii cu România”. ‘Prima piatră vine cu acest vot dat deschis în favoarea Unirii’, a spus Dorin Chirtoacă.

 

Premierul spune că alegerile au fost corecte

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, şi-a manifestat convingerea că prezenţa masivă a observatorilor internaţionali va demonstra că alegerile parlamentare desfăşurate duminică au fost corecte.

El a declarat, în cadrul unui briefing de presă susţinut la sediul Partidului Democrat, că opoziţia a avut declaraţii „pe alocuri isterice” cu privire la fraudarea alegerilor, subliniind că neregulile constatate pe parcursul zilei de vot nu influenţează rezultatul votării.

„Chiar dacă unii din opoziţie au încercat diferite metode de a induce în eroare reprezentanţii misiunilor de observare prin declaraţii pe alocuri isterice, din punctul meu de vedere, eu am toată încrederea că prezenţa masivă a observatorilor internaţionali, dar nu numai internaţionali, va demonstra că aceste alegeri au avut loc într-un mod absolut şi corect. Desigur că au existat şi nereguli, nereguli care au fost constatate şi de Partidul Democrat, dar aceste nereguli nu pot influenţa rezultatul votului şi nu pot influenţa procesul de votare”, a afirmat Filip.

Şeful Executivului de la Chişinău, care este şi vicepreşedinte al Partidului Democrat, a apreciat modul de desfăşurare a procesului electoral în secţiile de votare din diasporă.