Este în interesul României ca noul Guvern al Spaniei să se formeze repede
„În Spania au avut loc alegeri parlamentare anticipate după ce în luna mai Partidul Socialist a pierdut la mare diferenţă alegerile regionale.
Imediat după, premierul socialist a declanşat alegeri parlamementare anticipate, pe care le-a pierdut, într-adevăr, la o diferenţă mai mică decât a preconizat. E o victorie a partidului proeuropean de centru-dreapta şi o înfrângere a socialiştilor.
Spania va rămâne un membru al Uniunii Europene, va exista în continuare deschidere faţă de românii din Spania, nimic nu se schimbă major şi nici nu se va înrăutăţi, nu au niciun motiv de teamă.
Procesul de formare al guvernului spaniol va dura puţin fiindcă rezultatul este unul strâns, la mai puţin de două procente şi a menţionat că firesc ar fi ca cei care au câştigat alegerile să guverneze. Sper ca în final să se formeze o majoritate cât mai rapid.
Socialiştii înţeleg că nu vor vota în favoarea unui guvern de centru dreapta dar pozitiv ar trebui să se abţină. Spania deţine preşedinţia Consiliului UE, ar fi în intereseul nostru al tuturor ca la Madrid să existe un guvern funcțional cât mai rapid.
Premierul a pierdut alegerile, sper că nu va fi un obstacol formarea unui guvern proeuropean cât mai rapid”, a declarat, luni, Siegfried Mureşan în cadrul emisiunii TV „Proiect de ţară: România” de pe Prima News.
Aderarea României la Spațiul Schengen depinde de alegerile din Spania și Olanda
Cu câteva zile în urmă, europarlamentarul Verzilor Nicu Ștefănuță a avertizat că aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen ar putea avea loc abia în decembrie 2023, fiind influențată de alegerile legislative care au avut loc în Spania pe data de 23 iulie 2023 și de alegerile legislative care vor avea loc în Olanda pe data de 22 noiembrie 2023, în condițiile în care Olanda se opune aderării Bulgariei la zona de liberă circulație din Europa.
„Un guvern cu partidul de extremă dreapta VOX ar îngreuna și mai mult procesul aderării României la Schengen, în contextul în care Spania a preluat, din 1 iulie, președinția Consiliului Uniunii Europene. Alegerile din toamnă din Olanda – înainte de aceste alegeri nu se va lua nicio hotărâre în privința aderării.
Va depinde de fonduri și mai multe pentru întărirea frontierelor. La nivel de UE se vor aproba acele 2 miliarde de euro suplimentare pentru paza frontierelor. Aceasta este o cerință suplimentară spusă atât direct dar și indirect. șansa va depinde și de acțiunea Guvernului României. Problema rămâne în continuare la Viena”, a declarat, marțea trecută, Nicu Ștefănuță.