Turcii își aleg, astăzi, președintele. Recep Tayyip Erdoğan nu se află în cel mai bun moment al carierei sale, contracandidatul său Kemal Kılıçdaroğlu, conducând în sondajele de opinie. Tot astăzi au loc alegerile pentru Marea Adunare Națională, parlamentul unicameral al Turciei.
Kemal Kılıçdaroğlu. Acesta a reușit să coalizeze opoziția la actualul șef al statului în alianța națională formată din șase partide – seculariste, conservatoare și naționaliste -, el conducând cea mai importantă formațiune, Partidul Popular Republican Social Democrat.
Sondajele îi sunt favorabile lui Kemal Kılıçdaroğlu
Sondajele de zilele trecute îl dau pe primul loc, creditându-l cu aproape 50% din voturi. Recep Tayyip Erdoğan, care se află la conducerea Turciei de peste două decenii, inițial ca prim-ministru și din 2014 ca președinte, este sprijinit de Alianța Populară, formată din patru partide, cel mai important fiind cel pe care l-a și fondat, Partidul Justiției și Dezvoltării. Dacă niciunul nu trece de 50%, va fi un tur doi pe 28 mai.
La alegerile parlamentare sunt în joc toate cele 600 locuri din Marea Adunare Națională. Sondajele indică faptul că nicio grupare nu va avea majoritatea absolută de 301 deputați. Sunt aproximativ 34 de milioane de votanți – populația Turciei este de peste 86 de milioane de locuitori.
Kemal Kilicdaroglu: Democraţia ne duce dorul
Părând obosit, Erdogan, care a sosit la secţia de votare din Üsküdar, un district conservator din partea asiatică a Istanbulului, a urat „un viitor profitabil pentru ţară şi pentru democraţia turcă”, subliniind „entuziasmul alegătorilor”, chiar şi în zonele afectate de cutremurul din 6 februarie, care a făcut cel puţin 50.000 de morţi. Fără a face pronosticuri, el a spus că va urmări rezultatele aşteptate în cursul serii „de la Istanbul”.
Principalul candidat al opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu, votase mai înainte la Ankara: „Democraţia ne duce dorul”, a declarat zâmbind Kemal Kiliçdaroglu. „Veţi vedea, primăvara se va întoarce în această ţară, cu voia lui Dumnezeu, şi va dura pentru totdeauna”, a adăugat el, repetând unul dintre sloganurile sale de campanie.
Duelul pentru alegerea celui de-al treisprezecelea preşedinte al ţării – însă doar al treilea când este ales prin sufragiu universal direct – , într-un secol de la fondarea Republicii, este foarte strâns, într-o ţară care este mai divizată ca niciodată.
Într-o competiţie polarizată între preşedintele islamo-conservator Erdogan, 69 de ani, aflat la putere de 20 de ani, şi adversarul său Kemal Kiliçdaroglu, 74 de ani, şeful partidului laic social-democrat CHP, alegătorii trebuie să-i acorde unuia dintre ei cel puţin 50% din voturi plus unu pentru a-şi asigura victoria în primul tur.
La ultimele alegeri prezidenţiale din 2018, şeful statului a câştigat în primul tur cu peste 52,5% din voturi. Un rezultat de egalitate, care ar forţa un al doilea tur la 28 mai, ar fi deja un eşec pentru el.