Alegeri intermediare SUA. Sociologul Vladimir Ionaş spune că ambele partide și-au îndeplinit un obiectiv important

Sociologul Vladimir Ionaş a explicat că susținătorii partidului Republican din SUA nu au fost la vot, în ciuda faptului că aceștia păreau mult mai entuziaști de ziua alegerilor.

Potrivit specialistului, așteptările erau foarte mari în partea republicană, în contextul în care opoziția câştigă de cele mai multe ori cu scoruri destul de mari la alegerile de la mijlocul mandatului unui președinte.

„Fiecare dintre cele două partide ar trebui să se uite mai degrabă acolo unde au pierdut şi de ce au pierdut pentru că, din punctul meu de vedere, electoratul american a dat o lecție politicienilor.

Așteptările erau foarte mari în partea republicană, mai ales că dacă ne uităm în istorie, vedem că la alegerile de la mijlocul mandatului unui preşedinte, opoziţia câştigă la scoruri destul de mari tocmai pentru că e un vot de blam al electoratului pentru administraţia în funcţie, dar lucrul acesta nu s-a întâmplat.

Şi în primul rând nu s-a întâmplat pe o absenţă la vot a republicanilor, ceea ce surprinde multă lume pentru că acel tsunami de care se vorbea venea ca urmare a sondajelor de opinie făcute în SUA unde, într-adevăr, republicanii, inclusiv în sondajele democraţilor, apăreau cu o dorinţă mult mai mare de a participa la vot, erau mult mai entuziaşti de ziua votului, şi iată că totuşi nu au fost la vot”, a explicat sociologul Vladimir Ionaş, conform alephnews.ro

Partidul Republican este mulţumit şi cu controlul Camerei Reprezentanţilor

Potrivit celor spuse de Vladimir Ionaş, putem spune că Partidul Republican este mulţumit şi cu controlul Camerei Reprezentanţilor.

„Dacă ne uităm care erau obiectivele Partidului Republican referitor la administraţia Biden cred că putem spune că Partidul Republican este mulţumit şi cu controlul Camerei Reprezentanţilor. Pentru că în acea Cameră pot înfiinţa acele comisii depre care se vorbeşte de mult timp pentru anchetarea diverselor activităţii ale preşedintelui Biden şi ale altor membrii ai familiei sale.

Era unul dintre obiectivele despre care republicanii vorbeau foarte mult, mai ales neoficial, la întâlniri neoficiale. Deci îşi pot îndeplini acest obiectiv în jurmătorii doi ani să-l hăituiască pur şi simplu pe preşedintele Biden pe modelul în care democraţii l-au hăituit pe preşedintele Trump în ultima perioadă a mandatului său. Un control al democraţilor şi la 50-50, cu vicepreşedintele care are drept de veto, controlul este al democraţilor.

Un control al Senatului va face imposibilă de exemplu o procedură de impeachment dusă la finalitate pentru că Senatul poate bloca această procedură. În acelaşi timp, Senatul, comisiile de politică externă sunt cele care înaintează propunerile de ambasadori ale preşedintelui. Deci având un control pe Senat, din anumite puncte de vedere preşedintele Biden va sta liniştit pentru că îşi poate îndeplini anumite obiective”, a mai spus sociologul pentru sursa menționată.

Sociologul spune că ambele partide și-au îndeplinit un obiectiv

De asemenea, acesta a subliniat că ambele partide și-au îndeplinit un obiectiv, în ciuda faptului că niciuna dintre tabere nu a înregistrat o victorie completă.

„Cred că până la urmă e o win-win situation, chiar dacă nu va fi declarată de niciuna dintre tabere neapărat o victorie. E o situaţie perfectă pentru ambele partide. Ambele reuşesc oarecum să-şi spele imaginea din ultima perioadă.

Partidul Democrat, pe fondul unei nemulţumiri uriaşe faţă de modul în care merg lucrurile în SUA, peste 80% sunt nemulţumiţi, consideră că preşedintele Biden a condus mai degrabă prost Statele Unite decât bine, a reuşit să păstreze controlul Senatului şi nu a fost învins aşa cum se aştepta toată lumea la Camera Reprezentanţilor, să fie măturaţi.

Deci e un rezultat bun, iar Partidul Republican, având controlul Camerei, îşi îndeplineşte un obiectiv. Unul din obiectivele despre care s-a vorbit era înlăturarea doamnei Pelosi din conducerea Camerei Reprezentanţilor şi pe de altă parte i-au arătat lui Donald Trump că susţinerea pentru anumiţi candidaţi nu înseamnă neapărat victorie şi că electoratul nu e neapărat un electorat pro Donald Trump”, a conchis specialistul.