Alegeri locale 2020. Duminică dimineața s-a dat startul alegerilor locale, iar liderul USR, Dan Barna, s-a prezentat și el la urnele de vot. Acesta susține că a votat pentru „oameni noi în politică”.
Totodată, președintele USR a făcut un apel la români să vină la vot, deoarece acest lucru este „un proces sigur, cu riscuri minime”, în contextul epidemiei de coronavirus.
Dan barna a mai menționat faptul că alegerile locale de astăzi sunt momentul în care putem decide cine sunt oamenii care vor avea grijă de toate prioritățile din următorii patru ani de zile.
„Astăzi putem să decidem care sunt oamenii care vor avea grijă de bunici, de copii, de școală, de drumuri, de canalizare, de toate aceste priorități despre care doar vorbim odată la patru ani și care în puține locuri se întâmplă”, a spus politicianul.
Preşedintele USR Dan Barna a votat la Sibiu pentru „oameni noi în politică”.
Aproape 19.000 de secții de votare deschise
Cele aproximativ 18.800 de secţii de votare organizate în ţară pentru alegerile locale s-au deschis duminică, peste 18 milioane de alegători fiind aşteptaţi la urne pentru a-şi alege primarii, preşedinţii de consilii judeţene, dar şi pe cei care vor face parte, timp de patru ani, din consiliile locale şi judeţene.
Cetăţenii îşi pot exercita dreptul de a alege în 18.794 de secţii de votare organizate la nivel naţional, dintre care peste 1.200 în Capitală, cele mai multe în sectoarele 3 şi 6.
Procesul de votare se va încheia la ora 21,00, când vor fi anunţate exit-poll-urile.
Pandemia de COVID-19 a determinat noi reguli de desfăşurare a votului de duminică, pentru prima dată românii fiind nevoiţi să respecte anumite măsuri de protecţie sanitară, pentru a evita răspândirea noului coronavirus.
La scrutinul de duminică, cetăţenii români îşi exercită dreptul de vot pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu sau paşaportul de serviciu electronic, iar în cazul elevilor din şcolile militare – carnetul de serviciu militar. Actele trebuie să fie valabile în ziua votării.
Alegătorul care deţine un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie – 27 septembrie îşi poate exercita dreptul de vot în baza acestuia, a stabilit Biroul Electoral Central.
Cetăţenii care se prezintă la vot duminică trebuie să aplice ştampila cu menţiunea ”Votat” în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pentru care îşi exprimă opţiunea.