Miza alegerilor europene
Alegeri locale 2024. Prim-vicepreședintele Partidului Național Liberal (PNL) a vorbit despre alegerile de luna viitoare, subliniind care este miza alegerilor europene din perspectiva unui eurodeputat.
Acesta a mai prezentat și influența pe care extremismul o poate avea asupra viitorului Uniunii Europene.
„E important că abordați acest subiect pentru că, din păcate, se discută foarte puțin despre acest pericol în România. Asta și pentru că prin această comasare, pe care unii nu au văzut-o ca fiind un lucru pozitiv, nici din propriile partide care au făcut-o, inclusiv partidul meu, acum realizează că prin aceasta am reușit o creștere a prezenței la vot la europarlamentare și, de asemenea, am reușit să blocăm ascensiunea celor două partide extremiste”, a afirmat Rareș Bogdan.
Liberalul a explicat că, prin comasare, AUR a văzut o reducere la jumătate a scorului pentru alegerile europarlamentare. De asemenea, spune că partidul S.O.S. România nu mai are șanse să intre în PE.
„Scopul lor este să ajungă la minim o pătrime din Parlamentul European. Din 720 de europarlamentari, reprezentând jumătate de miliard de cetățeni grosso modo, grupul suveranist și extremist să ajungă să aibă practic 180 de eurodeputați. Acest lucru este foarte periculos pentru că pe anumite voturi situația va fi tragică. Dacă sar de 200 lucrurile se complică și mai mult”, a mai declarat Rareș Bogdan.
PNL și PSD se luptă în majoritatea UAT-urilor
Europarlamentarul subliniază că, deși PNL și PSD se confruntă în majoritatea unităților administrativ-teritoriale, acestea au totuși liste comune la alegerile europarlamentare.
„În aproximativ 97% sau 98% din totalul unităților administrativ-teritoriale, PNL se bate cu PSD sau cu UDMR sau cu USR, în vreo 50 cu USR, în vreo 200 cu UDMR, în vreo 30 cu PMP și în diferența de vreo 3100 ne batem cu PSD”, spune Rareș Bogdan.
El a explicat că, deoarece social-democrații au scoruri mai bune în sondaje, PNL a cedat primul loc pe lista pentru alegerile europarlamentare lui Mihai Tudose.
În ciuda divergențelor și diferențelor dintre cele două formațiuni politice, prioritățile sunt:
- liniștea în țară
- stabilitatea politică
- stabilitatea guvernamentală
„Noi sperăm ca lumea să înțeleagă că această coaliție, această alianță, care a fost făcută cu scopul de a păstra stabilitatea României și a asigura coerența în actul guvernamental, inclusiv pentru a nu bloca banii din PNRR (…).
Important este ca lumea să înțeleagă că, deși de-a lungul timpului, și eu am fost protagonistul multor poziționări extrem de radicale față de PSD, extrem de dure, am înțeles că sunt momente în istorie când lăsăm orgoliul deoparte, lăsăm războaiele trecutului deoparte și ne gândim la ce putem construi.
România, cu un război la graniță, cu o zonă de instabilitate politică, atât în Balcani, cât și la granița de nord și est, cu o situație complicată în Orientul Mijlociu, dacă ar fi avut alegeri anticipate sau dacă ar fi avut perturbări după modelul bulgar, situația putea deveni critică în România și, atunci, am mușcat din buze, am lăsat deoparte lucrurile care ne despart, și sunt multe”, a explicat europarlamentarul liberal.
Sebastian Burduja are cea mai bună campanie în București
Rareș Bogdan a subliniat că Sebastian Burduja conduce cea mai eficientă campanie în București. De asemena, l-a criticat pe Nicușor Dan pentru refuzul său de a participa la o dezbatere.
„În cazul domnului Burduja, care duce cea mai bună campanie din București, domnul Nicușor Dan stă pe burtă, cum a stat patru ani. Nu iese, consultanții l-au sfătuit să nu iasă în dezbateri, pentru că nu prea are ce spune despre ce a făcut, că nu a prea făcut, și atunci, sigur refuză orice dezbatere în detrimentul bucureștenilor”, a adăugat eurodeputatul.
Deși a intrat în cursă mai târziu, Sebastian Burduja trebuie să se asocieze cu bazinul PNL. El spune că acesta este de 23-24%. El mai spune că potențialul său poate rupe electoratul.
Nicușor Dan nu este un bun manager
De asemenea, el a mai spus că nu îi reproșează ceva anume lui Nicușor Dan. Totuși, adaugă că acesta nu este un bun manager, dar îi recunoaște meritele ca ONG-ist.
„Din păcate, nu toți cei care sunt în societatea civilă sunt și foarte buni manageri, așa cum nu toți fotbaliștii buni sunt și buni antrenori. Nicușor Dan nu este un manager bun pentru Capitală, nu are viziune pentru Capitală”, a subliniat prim-vicepreședintele PNL.
Acesta a mai spus că Nicușor Dan coboară bine sub 30%, dacă electoratul său se mută la Sebastian Burduja. De asemenea, el a mai spus că nu se vor câștiga alegerile de către un candidat care să aibă 35%-40%.
Alegerile se vor câștiga cu sub 30%, spune eurodeputatul liberal.
„Lui Nicușor Dan, dacă îi pleacă electoratul liberal din zestre și se mută la Sebastian, coboară bine sub 30%. Oricum, din ce văd eu pe sondaje, și am două pe săptămână, făcute cu case diferite, făcute față în față, nu doar telefonic, nu se vor câștiga alegerile de către un candidat care să aibă 35%-40% sau 41%. Alegerile se vor câștiga după părerea mea cu sub 30%. Nicușor pierde electorat în favoarea lui Sebastian Burduja, Piedone pierde electorat în favoarea Gabrielei Firea”, a mai completat liberalul.