Rusia nu a reușit să submineze alegerile din Republica Moldova
Alegeri Republica Moldova. Rezultatele scrutinului din Moldova demonstrează că democrația din această țară rămâne solidă, în ciuda încercărilor Rusiei de a o submina, a afirmat luni John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitatea Națională.
Kirby a subliniat, de asemenea, importanța votului favorabil de la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, considerându-l un progres semnificativ în procesul de integrare europeană a țării. El a adăugat că Rusia nu a reușit să influențeze negativ alegerile prezidențiale, notează France Presse și Reuters.
„Democraţia este solidă în (Republica) Moldova, la fel ca voinţa poporului moldovean de a progresa spre integrarea europeană”, a spus Kirby, după ce tabăra „da” a câştigat la limită referendumul privind aderarea fostei republici sovietice la Uniunea Europeană.
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe data de 3 noiembrie.
Emmanuel Macron a reacționat după referendumul din Republica Moldova
Alegeri Republica Moldova. Luni, președintele francez Emmanuel Macron a reacționat după ce opțiunea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană a câștigat referendumul.
Acesta a promis țării conduse de Maia Sandu „sprijin” în realizarea „destinului său european” și a condamnat „manevrele de dezinformare” care au avut loc în timpul votului, conform agenției AFP.
„Manevrele de dezinformare nu au zdruncinat hotărârea moldovenilor, a căror aspiraţie de a se alătura familiei europene s-a dovedit a fi mai puternică”, a scris el pe X.
Les manœuvres de désinformation n’ont pas ébranlé la détermination des Moldaves, dont l’aspiration à rejoindre la famille européenne s’est révélée plus forte. Maia Sandu incarne cette volonté. La Moldavie peut compter sur notre soutien pour accomplir son destin européen.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) October 21, 2024
După ce tabăra „da” a câștigat la limită referendumul, Macron a adăugat că președintele în exercițiu, Maia Sandu, „întruchipează această dorinţă. Moldova poate conta pe sprijinul nostru pentru a-şi împlini destinul european”.
Lidera de la Chișinău a denunțat luni, având Moscova în vedere, un „atac mizerabil” asupra suveranității țării sale, referindu-se la evenimentele din timpul primului tur al alegerilor prezidențiale și al referendumului privind modificarea Constituției, care au avut loc duminică.
Maia Sandu a câștigat primul tur al alegerilor de peste Prut
Maia Sandu a câștigat alegerile din Republica Moldova, conform datelor publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chișinău, care a finalizat numărarea voturilor luni seară în cele 2.219 secții de votare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale.
Datele centralizate de CEC arată că, în primul tur, au votat 1.546.077 de alegători, dintre care cei mai mulți, 656.354, adică 42,45%, au optat pentru actuala lideră de la Chișinău, Maia Sandu.
Pe locul al doilea s-a clasat fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), care a obținut 401.726 de voturi, reprezentând 25,98% din totalul alegătorilor. Mai multe puteți citi aici.