UPDATE 2

Urnele de vot s-au închis la ora 21:00 în Republica Moldova. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, au votat 1.684.393 de persoane, echivalentul unei prezenţe la vot de 54,09%.

Procentul de prezenţă la vot a fost mult mai mare în rândul femeilor, respectiv 54,82%, în timp ce bărbaţii au înregistrat doar 45,18%.

UPDATE

Prezenţa la vot la ora 20:00 este de 53,44%. Potrivit CEC, cifrele cele mai mari de prezență la vot vin din:

  • Chișinău – 55%
  • Criuleni – 50%
  • UTA Găgăuzia – 51%
  • Bălți – 51%
  • Dondușeni – 51%

În Unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului (Republica Moldovenească Nistreană/Transnistria)  s-au înregistrat numai 25.839 de votanți.

Au votat 301.062 moldoveni din diaspora, un record absolut. În România, prezenţa la vot este însă surprinzător de mică: peste 27.000 de cetăţeni moldoveni până la ora 18:00, adică sub 20% din numărul celor care se află în ţara noastră.

În total, au votat 1.661.889 cetățeni moldoveni cu drept de vot – 53,44% din electorat. Dintre aceștia, 1.359.415 sunt în Republica Moldova.

 

Ştirea iniţială

Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova. Situaţia prezenţei la vot până la ora 18:00

Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova. Participarea la vot în turul al II-lea, la ora 17:00, rămâne ridicată, ajungând la 46,87%, și este pe cale să depășească prezența totală înregistrată în turul I din acest an.

De asemenea, cu 4 ore înainte de închiderea secțiilor de votare, aceasta se apropie de nivelul total de participare de la alegerile din 2020.

Conform datelor oferite de Comisia Electorală Centrală (CEC), până acum au votat aproximativ 1.450.000 de alegători, adică 47%. În turul I, la această oră votaseră în jur de 1.125.000 de alegători, reprezentând aproximativ 43% din total.

Femeile continuă să fie mai active decât bărbații, iar persoanele din categoria de vârstă 56-65 de ani sunt cele mai implicate, urmate de tinerii între 36 și 45 de ani.

Cele mai active regiuni rămân Dondușeni și Chișinău. Totodată, ritmul de vot în diaspora a crescut față de turul I.

Ulterior, s-au publicat şi datele pentru ora 18:00. Este vorba despre o prezenţă de 50,58% (1.543.647 de persoane).

Observatorii Promo-LEX semnalează un nou fenomen în contextul alegerilor, constând în persoane neidentificate care filmează cetățenii venind la secțiile de votare pentru a-și exercita dreptul de vot. Această situație, care reprezintă o noutate, a fost observată atât la secțiile de votare din diaspora, cât și la cele din țară, a declarat Nicolae Panfil, șeful misiunii de observare Promo-LEX, pentru Moldpres.

Atac cibernetic asupra Comisiei Electorale Centrale

În altă ordine de idei, serverele Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Republica Moldova au fost atacate cibernetic în ziua desfășurării turului al doilea al alegerilor prezidențiale, a anunțat președintele CEC, Angelica Caraman, în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit informațiilor oferite, aceste atacuri au dus la încetinirea funcționalității programului de înregistrare a alegătorilor la urna de vot. Angelica Caraman a precizat că a fost informată de către Serviciul de Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică despre incidentele de securitate care au afectat temporar resursele informaționale ale CEC.

Colegii din birouri au semnalat încetinirea programului de înregistrare a alegătorilor. Președintele CEC a explicat că au fost vizate de atacuri cibernetice de tip DOS (denial of service), caracterizate printr-o supraîncărcare artificială a serverelor prin multiple solicitări simultane, ceea ce a dus la aceste întârzieri temporare.

Angelica Caraman a subliniat că responsabilii au acționat conform protocoalelor de securitate și au reușit să restabilească funcționalitatea sistemelor utilizate în ziua alegerilor. De asemenea, CEC își reafirmă angajamentul pentru un proces electoral corect și transparent, condamnând orice încercare de influențare a votului alegătorilor.

„Important este să spunem că responsabili au acţionat conform protocoalelor de securitate şi au restabilit funcţionalitatea sistemelor utilizate în ziua alegerilor.

CEC îşi reiterează angajamentul ferm pentru un proces electoral corect şi transparent şi condamnă orice încercare de încălcare a legislaţiei electorale şi de influenţare a votului alegătorilor”, a afirmat oficialul CEC.

De-a lungul zilei, site-ul CEC, www.cec.md, care publica în timp real datele despre prezența la vot, nu a fost funcțional. În turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova se confruntă actualul președinte proeuropean din Republica Moldova, Maia Sandu, și socialistul Alexandr Stoianoglo.