Alegeri parlamentare 2024. România votează. Prezenţa la vot la ora 14:00 în interiorul ţării – 26,42%, cu aproape 10% mai mult faţă de acum patru ani

boarding pass vola

SURSA FOTO: facebook.com/VolaRomania

Astăzi, pe 1 decembrie 2024, românii sunt chemați să participe la alegerile parlamentare într-un context electoral marcat de provocări. Procesul va fi însoțit de măsuri stricte, iar detaliile organizatorice sunt esențiale pentru un vot corect și legal. Totodată, există și modificări legate de renumărarea voturilor în urma deciziei Curții Constituționale.

Update 7 Alegeri parlamentare 2024: Prezenţa la vot la nivel naţional a ajuns la 26,42%. Cea totală, 28,61%

Aproape 4,8 milioane de persoane au votat la secţiile din ţară până la ora 14:00, oră care reprezintă jumătatea perioadei de votare. Prezenţa la nivel naţional este 26,42%, mult mai mare decât în urmă cu 4 ani.

În ţară, au votat aproape 4,8 milioane de persoane: peste 4,4 milioane pe liste permanente, peste 310.000 pe liste suplimentare şi 53.749 cu urna mobilă

În străinătate, au votat peste 367.000 de alegători, din care 4.343 prin corespondenţă. Prezenţa totală la vot este 28,61%.

În 2020, la aceeaşi oră, prezenţa la nivel naţional era 16,77%, 3.051.510  de alegători prezentându-se atunci la urne în ţară.

Update 6 Alegeri parlamentare 2024: Aproape 3,9 milioane de persoane și-au exprimat votul

Până la ora 13:00, aproape 3,9 milioane de persoane și-au exprimat votul la secțiile de votare din țară. Rata de prezență la nivel național a ajuns la 21,52%, o valoare semnificativ mai mare comparativ cu cea înregistrată în urmă cu patru ani.

Dintre cei care au votat, peste 3,5 milioane de persoane au fost înscrise pe listele permanente, aproape 260.000 au votat pe liste suplimentare, iar 35.312 și-au exercitat dreptul de vot prin intermediul urnei mobile.

Update 5 Alegeri parlamentare 2024 Peste 2,9 milioane de persoane au votat până la ora 12

Până la ora 12:00, peste 2,9 milioane de persoane au votat în secțiile de votare din întreaga țară. Prezența la nivel național a atins un procent de 16,14%, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă comparativ cu alegerile din urmă cu patru ani.

Dintre aceștia, mai mult de 2,7 milioane de alegători au votat pe listele permanente, peste 207.000 de persoane au votat pe listele suplimentare, iar aproximativ 20.700 de alegători au beneficiat de urna mobilă pentru a-și exprima votul.

Update 4 Alegeri parlamentare 2024: Aproape 2 milioane de persoane au votat la secţiile din ţară până la ora 11

Aproape 2 milioane de persoane au participat la vot în ţara noastră la patru ore de la deschiderea urnelor, reflectând o prezenţă de 11% la nivel naţional, semnificativ mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă din urmă cu patru ani. Dintre acestea, peste 1,8 milioane de alegători au votat pe listele permanente, mai mult de 157.000 au optat pentru votul pe liste suplimentare, iar 9.295 de persoane au beneficiat de urna mobilă.

Update 3 Alegeri parlamentare 2024: Peste 1,1 milioane de persoane au votat

La trei ore după deschiderea urnelor, peste 1,1 milioane de persoane au votat la secțiile de votare din țară. Prezența la nivel național a ajuns la 6,84%, un procent semnificativ mai mare comparativ cu acum patru ani.

În total, în România, au votat peste 1.110.000 de persoane, dintre care mai mult de 1.120.000 pe liste permanente, peste 117.000 pe liste suplimentare și 2.607 utilizând urna mobilă.

Update 2 Alegeri parlamentare 2024: Peste 600.000 de persoane au votat

Peste 600.000 de persoane au votat la secţiile din ţară, la două ore de la deschiderea urnelor. Prezenţa la nivel naţional este 3,38%, mai mare decât în urmă cu 4 ani.

Update 1 Alegeri parlamentare 2024:  Zeci de mii de cetăţeni români au votat la prima oră

Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, a declarat că, duminică dimineață, la ora 07:00, toate cele 18.968 de secții de votare din țară și din străinătate și-au deschis oficial porțile. În primele ore ale zilei, câteva zeci de mii de cetățeni români au trecut deja pe la urne pentru a-și exercita dreptul de vot în cadrul alegerilor parlamentare.

”Astăzi la ora 7, toate cele 18.968 de secţii de votare şi au deschis porţile. Până acum au votat câteva zeci de mii de cetăţeni români. De la ora 7 dimineaţa şi până la numărarea buletinelor de vot, încheierea proceselor verbale de consemnare a rezultatului alegerilor, responsabilitatea desfăşurării procesului electoral în cea mai mare parte aparţine birourilor electorale ale secţiilor de votare”, a declarat Toni Greblă.

Știrea inițială

Alegeri parlamentare 2024. Astăzi, pe 1 decembrie 2024, românii vor alege viitorii membri ai Parlamentului în cadrul unui proces electoral cu multiple implicații. În paralel, Autoritatea Electorală Permanentă va coordona o acțiune de renumărare a voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale. Pe lângă organizarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, alegătorii se vor confrunta cu reguli stricte legate de locul unde pot vota și documentele necesare.

Partidele și candidații în alegeri parlamentare 2024

În acest an, 31 de partide politice și alianțe și 19 organizații ale minorităților naționale au înscris candidați pentru alegerile parlamentare din 2024.

PSD se află în frunte cu 636 de candidați, urmat de S.O.S. România, tot cu 636, PNL cu 630, AUR cu 621, Forța Dreptei cu 619 și Uniunea Democrată Maghiară din România cu 596 de candidați.

De asemenea, Uniunea Salvați România participă cu 589 de candidați. În ceea ce privește diaspora, 18 partide și doi candidați independenți se prezintă pentru a reprezenta românii din afară.

Locul unde se votează și cum se găsește secția de votare

În ziua alegerilor, alegătorii trebuie să se prezinte la secția de votare la care sunt arondați, pe baza domiciliului sau reședinței, conform listelor permanente.

Dacă se află într-o altă localitate din cadrul aceleași circumscripții, vor putea vota la orice secție din acea zonă, pe liste suplimentare. Totuși, nu vor putea vota în alt județ.

În București, votul va putea avea loc doar în sectorul în care este înregistrat domiciliul alegătorului, pe liste permanente.

Alegătorii din diaspora vor putea vota în orice secție organizată în afaceri, cu condiția să prezinte documentele care dovedesc reședința sau domiciliul în străinătate. VEZI AICI mai multe detalii despre unde mergi la vot.

Programul secțiilor de votare pe 1 decembrie 2024

Secțiile de votare vor fi deschise între orele 7:00 și 21:00.

Dacă în fața secției sunt alegători care încă așteaptă să voteze, programul poate fi prelungit până la ora 23:59.

Acest lucru se va întâmpla în cazul în care încă există persoane care nu au votat până la ora oficială de închidere a urnelor.

Documentele necesare pentru a vota

Pentru a putea participa la alegerile parlamentare, cetățenii români din țară vor trebui să prezinte unul dintre următoarele documente valide la momentul votării:

  • cartea de identitate,
  • cartea electronică de identitate,
  • cartea de identitate provizorie,
  • buletinul de identitate,
  • pașaportul diplomatic,
  • pașaportul diplomatic electronic,
  • pașaportul de serviciu,
  • pașaportul de serviciu electronic,
  • carnetul de serviciu militar pentru elevii din școlile militare.

Aceste documente vor fi verificate la intrarea în secțiile de votare pentru validarea dreptului de vot.

Cum se va desfășura procedura de vot

La secția de votare, alegătorul își va prezenta documentul de identitate, iar operatorul va verifica și va înregistra datele în sistemul informatic.

După semnarea listei electorale, fiecare alegător va primi două buletine de vot – unul pentru Senat și unul pentru Camera Deputaților.

În cabina de vot, fiecare alegător va aplica ștampila „VOTAT” pe lista sau numele candidatului pe care îl susține. După completarea procesului, buletinele de vot vor fi introdus în urne, iar actul de identitate va fi returnat cu timbrul „VOTAT”.

Posibilitatea votului suplimentar

Alegătorii care s-au înregistrat până pe 16 septembrie 2024 în Registrul electoral au fost repartizați pe liste permanente, dar aceștia vor putea vota și pe liste suplimentare, în cazul în care nu ajung la secția de votare unde sunt arondați.