Alegeri parlamentare 2024. Ghidul votantului din țară și diaspora. Cum se votează pe 1 Decembrie

alegeri, romania, alegeri prezidentiale, buletin de vot

SURSA FOTO: Dreamstime

Alegeri parlamentare 2024. Cetățenii români își aleg reprezentanții în Parlament pe 1 decembrie, în cadrul alegerilor parlamentare. Diaspora beneficiază de două zile pentru exercitarea votului. Buletinele de vot includ listele partidelor politice și candidații independenți înscriși în cursă. Iată ce trebuie să știți despre procesul electoral.

Alegeri parlamentare 2024. Pe 1 decembrie 2024, românii sunt invitați să participe la un nou scrutin parlamentar, un eveniment important pentru stabilirea direcției legislative a țării. Alegătorii din țară își vor putea exercita dreptul de vot pe parcursul unei singure zile, în timp ce românii din diaspora au două zile la dispoziție pentru a-și exprima opțiunea electorală.

Votul este secret, iar organizarea se bazează pe principiul reprezentării proporționale, asigurând o distribuție echitabilă a mandatelor.

Alegeri parlamentare 2024, context și organizare

Pe data de 1 decembrie 2024, românii sunt invitați la urne pentru a participa la cel de-al zecelea scrutin parlamentar organizat după Revoluția din 1989. Alegătorii vor desemna membrii Senatului și Camerei Deputaților, cei doi piloni principali ai Parlamentului României, instituția legislativă supremă a țării.

Aceste alegeri utilizează sistemul scrutinului de listă, care respectă principiul reprezentării proporționale. În cadrul acestui sistem, mandatele sunt distribuite proporțional în funcție de voturile exprimate.

Alegerea reprezentanților se realizează în 43 de circumscripții electorale, corespunzătoare celor 41 de județe, municipiului București și cetățenilor români care locuiesc sau au reședința în străinătate

Reguli și proceduri la urna de vot

  • Votul este secret și nu poate fi exercitat în numele altei persoane.
  • Alegătorii votează individual, într-o cabină de vot închisă.
  • Buletinul de vot este ștampilat în patrulaterul corespunzător listei sau candidatului preferat.
  • Este interzisă fotografierea sau filmarea buletinului de vot, orice astfel de încercare fiind considerată contravenție.

După aplicarea ștampilei cu mențiunea „VOTAT”, buletinul este îndoit astfel încât ștampila de control să fie vizibilă, și este introdus în urnă.

Ștampila utilizată pentru vot este predată președintelui secției de votare, care aplică o ștampilă pe actul de identitate al alegătorului, indicând data scrutinului.

Cum arată buletinele de vot

Pentru alegerile parlamentare, există două tipuri de buletine de vot, unul pentru Camera Deputaților și unul pentru Senat.

Fiecare buletin conține mai multe patrulatere, în care sunt înscrise listele de candidați sau numele candidaților independenți.

Candidații sunt identificați prin nume, prenume și apartenență politică, în cazul alianțelor electorale.

Cum și când se votează în România

Pe teritoriul țării, votul se desfășoară exclusiv în ziua de duminică, 1 decembrie 2024.

Secțiile de votare sunt deschise între orele 07:00 și 21:00. Alegătorii care se află în interiorul sau în afara secției de votare, la coadă, la ora închiderii, pot vota până cel târziu la ora 23:59.

Pentru a putea vota, este necesar să aveți unul dintre următoarele acte de identitate, valabil în ziua scrutinului:

  • Cartea de identitate, inclusiv cea electronică sau provizorie;
  • Buletinul de identitate;
  • Pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic sau cel de serviciu;
  • Carnetul de serviciu militar (valabil doar pentru elevii din școlile militare).

Fiecare cetățean cu vârsta de cel puțin 18 ani împliniți până în ziua alegerilor are dreptul la două voturi distincte: unul pentru alegerea senatorilor și unul pentru deputați.

Cum poți vota la parlamentare în România

Alegătorii din România pot vota la secțiile unde sunt arondați, în funcție de domiciliu sau reședință. Pentru a participa la alegeri, există mai multe scenarii:

Vot la domiciliu: Cei care locuiesc la adresa de domiciliu și nu au o altă reședință sau viză de flotant, votează pe listele permanente din localitatea respectivă.

Vot la reședință: Alegătorii care și-au stabilit reședința într-o altă localitate, având viză de reședință, vor vota pe listele corespunzătoare acelei localități.

Liste permanente prin cerere: Cei care doresc să voteze la o altă adresă decât cea de domiciliu trebuie să depună o cerere la primărie, personal sau prin poștă, cu cel puțin 45 de zile înainte de ziua alegerilor, pentru a fi înscriși în Registrul Electoral.

Liste suplimentare pentru flotant: Persoanele cu viză de flotant care nu au solicitat înscrierea în Registrul Electoral pot vota fie la domiciliu, pe listele permanente, fie la adresa reședinței, pe liste suplimentare. Alegătorii nu pot vota la ambele adrese.

Liste suplimentare în alte secții: Alegătorii pot vota în orice secție din județul de reședință sau domiciliu, dar pe liste suplimentare, dacă se află în altă localitate din același județ.

Pentru a vota, este necesar să prezinte unul dintre documentele de identitate valabile operatorului de la secția de votare.

Cum poți vota la parlamentare în București

Cetățenii din București trebuie să respecte regulile specifice orașului pentru a vota la alegerile parlamentare:

Domiciliu în București: Alegătorii vor vota la secția de votare unde sunt arondați conform domiciliului lor și unde sunt înscriși în lista electorală permanentă.

Reședință în București: Dacă au doar reședința în București, vor vota la secția corespunzătoare adresei de reședință. Cei care nu au solicitat înregistrarea în Registrul Electoral cu cel puțin 45 de zile înainte de alegeri, vor vota pe liste suplimentare.

Domiciliu și reședință: Persoanele care au atât domiciliul, cât și reședința în București, dar nu s-au înregistrat în Registrul Electoral, pot vota fie la domiciliu, pe lista permanentă, fie la reședință, pe lista suplimentară.

Vot în sector: Alegătorii din București nu pot vota într-un alt sector decât cel în care au domiciliul sau reședința.

Aceste reguli sunt stabilite de Biroul Electoral Central și urmăresc să asigure respectarea arondării și a listei electorale corecte.

Cum poți vota la parlamentare în străinătate

Românii din străinătate pot vota la secțiile de votare organizate în afara țării, dacă au domiciliul sau reședința acolo și dețin documente valabile care să le ateste identitatea.

Program de vot:

  • Sâmbătă, 30 noiembrie 2024: între orele 7:00 și 21:00, ora locală.
  • Duminică, 1 decembrie 2024: între orele 7:00 și 21:00, ora locală.
  • Dacă sunt alegători în sediul secției sau la coadă, programul se poate prelungi până cel târziu la ora 23:59.

Modalități de vot:

Cu înregistrare în Registrul Electoral (opțional): Alegătorii pot opta să se înregistreze pe platforma oficială a Autorității Electorale Permanente (AEP), www.votstrainatate.ro.

Cei înscriși vor figura pe listele permanente pentru străinătate și vor fi arondați unei secții de votare apropiate adresei de domiciliu sau reședință.

Această înregistrare ajută la o organizare mai eficientă, dar nu este obligatorie.

Fără înregistrare: Alegătorii care nu s-au înregistrat pot vota pe liste suplimentare, în orice secție de vot din străinătate, dacă prezintă:

  • Un document emis de statul străin care atestă domiciliul sau reședința;
  • Un document românesc valid (carte de identitate, pașaport etc.) care le conferă dreptul de vot.

Pentru cei cu domiciliul în străinătate și reședința în țară:

Acești cetățeni pot alege dacă votează în România sau în străinătate, dar pot vota o singură dată.

Mențiune: Alegătorii sunt încurajați să se informeze din timp despre cea mai apropiată secție de votare și să verifice condițiile specifice de votare aplicabile în țara de reședință.