Alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova. Sunt semnalate deja circa 1.500 de încălcări ale legii

Chișinău Republica Moldova

SURSA FOTO: Dreamstime

Organizaţia Promo-LEX atrage atenţia, într-un raport publicat vineri, asupra multiplelor încălcări ale legislaţiei ce au avut loc înaintea scrutinului electoral de duminică din Republica Moldova.

Promo-LEX este cea mai importantă instituție care monitorizează alegerile din Republica Moldova.

Republica Moldova organizează alegeri parlamentare anticipate în acest weekend

Vineri, 9 iulie, această organizaţie pentru drepturile omului a publicat un raport care vorbeşte despre o serie de încălcări ale legislaţiei privind desfăşurarea alegerilor parlamentare.

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) este lider la organizarea întrunirilor electorale, iar Partidul Democrat (PD), la utilizarea resurselor administrative, a descoperit misiunea de observare a Promo-LEX. În plus, Partidul Acasă Construim Europa (PACE) nu a respectat cerințele tipografice, iar Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS) au recurs la violență în campania electorală, potrivit g4media.ro.

Lider la discursul de ură este candidatul Vasile Costiuc, iar mai bine de 3 milioane de lei care au fost cheltuiţi în campanie nu au fost raportaţi de BeCS la Comisia Electorală Centrală.

Reamintim că duminică, 11 iulie, au loc alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova. În cursa electorale sunt înregistrați 23 de concurenți, 22 de partide politice și un candidat independent.

Guvernul nu a asigurat încă finanţarea deplină a organizării şi desfăşurării alegerilor

Până la data de 8 iulie, adică cu numai trei zile înainte de scrutin, Guvernul nu asigurase finanţarea deplină a organizării şi desfăşurării alegerilor parlamentare anticipate de duminică.

„Acest fapt poate afecta în special calitatea procedurilor din ziua alegerilor, or, suma restantă de 22 468,0 mii de lei, ce urma să fie aprobată în ședința eșuată a Guvernului din 7 iulie 2021, era destinată acoperirii cheltuielilor pentru plata indemnizațiilor funcționarilor electorali.

MO Promo-LEX a semnalat în permanență, în rapoartele sale intermediare, problema în cauză, subliniind că declarațiile oficialilor nu pot substitui hotărârile aprobate”, se arată în raport.

Zeci de încălcări ale regulilor, semnalate de observatorii Promo-LEX

Continuă să crească însă și numărul încălcărilor raportate de către observatorii Promo-LEX. Astfel, în perioada de referință (23 iunie – 7 iulie 2021), au fost raportate cel puțin 67 de cazuri ce pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative în scop de promovare electorală, dintre care în 18 cazuri este vizat PD, în 13 – BECS, câte 11 – PAS și PPPDA, în 9 – BERU și în 5 cazuri – Partidul Ilan Șor (PPȘ).

Observatorii Promo-LEX au mai raportat cel puțin un caz ce poate fi calificat drept oferire de cadouri cu impact electoral, cu implicarea PACE. La fel, au fost raportate șapte cazuri (câte trei – PAS și BECS, un caz – BERU) de utilizare a imaginii/simbolurilor de stat ale Republicii Moldova sau ale altor state.

Atragem atenția și asupra a patru cazuri de utilizare a publicității electorale fără respectarea cerințelor tipografice (două cazuri – PACE și câte1 caz – PPDA, PUN, BECS), precum și 64 de cazuri de amplasare a publicității în locuri neautorizate.

În perioada de observare, au mai fost raportate cel puțin 3 cazuri ce pot fi calificate drept utilizare a violenței în campania electorală. În toate aceste cazuri au fost implicați concurenții AUR și BECS.

Întreg raportul poate fi citit accesând acest link.

Sursa foto: Dreamstime