Românii îl vor aștepta pe Moș Nicolae și vor merge să voteze la alegerile parlamentare aflându-se sub incidența stării de alertă.
Astfel, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat o nouă hotărâre prin care se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul României cu 30 de zile, începând cu data de 14 noiembrie, a anunţat joi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, în şedinţa de Guvern.
Starea de alertă, după două luni de stare de urgență
România a intrat în stare de alertă în data de 15 mai, după ce în precedentele două luni fusese în vigoare starea de urgență.
Ulterior, Executivul a prelungit în fiecare lună, cu 30 de zile, starea de alertă, cea de azi fiind a șasea prelungire consecutivă.
Ultima dată când Guvernul a stabilit prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu 30 de zile a fost începând cu 15 octombrie.
Starea de alertă presupune măsuri impuse la nivel național, în funcție de rata de infectare din fiecare județ, respectiv localitate.
Purtarea măştii a devenit obligatorie în toate spaţiile deschise în zonele în care incidenţa infectărilor cu noul coronavirus depăşeşte 3 la mia de locuitori
Evenimentele private, interzise
Iar evenimentele private precum nunţile, botezurile, aniversările, mesele festive în spaţii deschise, precum şi în spaţii închise au fost interzise, până când va scădea numărul de persoane infectate cu noul coronavirus.
În ce priveşte programul teatrelor, cinematografelor, sălilor de spectacole, restaurantelor, cafenelelor, s-a decis că acolo unde incidenţa infectărilor cu noul coronavirus este sub sau egală cu 1,5 la mie, acestea să funcționeze cu capacitatea de 50%.
”Atunci când incidenţa depăşeşte 1,5 la mie şi este până la trei la mie, vor funcţiona cu capacitate de 30% iar programul va fi redus până la ora 23,00. Atunci când incidenţa depăşeşte 3 la mie, activitatea va fi sistată”, a precizat şeful DSU, Raed Arafat, atunci când a anunțat prelungirea stării de alertă, în octombrie, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Foto: INQUAM / George Călin.