CNSAS a verificat candidații la alegerile prezidențiale

Alegeri prezidențiale 2024. Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a anunțat miercuri seară că a efectuat verificări asupra candidaților care s-au înscris în competiția pentru funcția de președinte. În urma acestor verificări, s-a constatat că 9 dintre aceștia, inclusiv cei mai cunoscuți candidați, nu au avut colaborări cu Securitatea.

Alte patru persoane din lista candidaților s-au născut după decembrie 1973, ceea ce le face prea tinere pentru a fi avut legături cu Securitatea. Referitor la Silviu Predoiu, fost director interimar al SIE, CNSAS subliniază că acesta nu este considerat colaborator sau lucrător în conformitate cu legislația în vigoare.

„În acord cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008, C.N.S.A.S. a finalizat procedura de verificare a candidaţilor la Preşedinţia României.

În şedinţa Colegiului din 15 octombrie a.c. s-a dezbătut, pe ordinea de zi, verificarea candidaţilor la funcţia de Preşedinte al României”, a transmis CNSAS într-un comunicat de presă.

Alegeri prezidențiale 2024. Potrivit sursei citate, principalii candidați nu au avut colaborări sau legături cu fosta Securitate.

Aceștia includ pe Elena Valerica Lasconi (Florea), Călin Georgescu, Nicolae Ionel Ciucă, Hunor Kelemen, Mircea-Dan Geoană, Cristian Diaconescu, Ana Birchall, Marcel Ion Ciolacu și Ludovic Orban.

alegeri, buletin de vot
SURSA FOTO: Dreamstime

Candidații născuți după 1973

În plus, alți patru candidați s-au născut după decembrie 1973 și, prin urmare, nu se încadrează în prevederile Legii nr. 293/2008, conform articolului 5, alineatul 1.

Articolul menționat stipulează că „persoanele care candidează, au fost alese sau numite în una dintre demnitățile ori funcțiile specificate la articolul 3 literele b)-h^1), cu excepția celor care, la data de 22 decembrie 1989, nu împliniseră vârsta de 16 ani, trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere, conform modelului prevăzut în anexa la prezenta ordonanță de urgență, prin care să declare dacă au avut sau nu calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia”.

În această categorie se află următorii candidați: Popescu Sebastian Constantin, Bertalan Păcuraru Alexandra Beatrice, Simion George Nicolae și Terheș Cristian-Vasile.

Situația lui Silviu Predoiu

Referitor la Silviu Predoiu, fostul director interimar al SIE, CNSAS subliniază că acesta nu a fost colaborator sau lucrător al fostei Securități, conform prevederilor legale. În plus, a menționat că a fost cadru al Centrului de Informații Externe între anii 1987 și 1989.

Biroul Electoral Central (BEC) a validat 14 candidaturi pentru alegerile prezidențiale, primul tur de scrutin fiind programat pentru 24 noiembrie.