Alegeri prezidențiale 2024. Câte voturi vor lua Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu. Cine ajunge în turul 2

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, PNL, PSD

SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Ultimul sondaj CURS, de tip Omnibus, realizat la nivel național în perioada 10 – 23 septembrie 2024, arată că va fi luptă strânsă pentru fotoliul de la Cotroceni. Potrivit rezultatelor, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă ocupă primele două poziții, fiind considerați principalii favoriți pentru a se confrunta în runda finală.

Sondaj CURS: Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă ar intra în turul al doilea

Dacă alegerile prezidențiale ar avea loc duminica viitoare, preferințele alegătorilor s-ar distribui astfel:

Marcel Ciolacu (PSD): Cu 29% din voturi, liderul PSD este favorit pentru primul tur, beneficiind de susținerea consistentă a electoratului social-democrat. Popularitatea sa este influențată de poziția sa de președinte al Camerei Deputaților și de acțiunile partidului în guvernare.

Nicolae Ciucă (PNL): Fostul prim-ministru și lider al PNL se află pe locul al doilea cu 18%. Ciucă beneficiază de sprijinul unui segment de electorat care apreciază stabilitatea și experiența sa în funcții publice, inclusiv în armată.

Mircea Geoană (independent): Ocupă poziția a treia cu 16%, reprezentând un candidat independent care se bucură de notorietate datorită carierei sale diplomatice și politice. Geoană a fost secretar general adjunct al NATO, iar poziția sa non-partizană atrage alegători din diverse zone politice.

Elena Lasconi atacă podiumul

Elena Lasconi (USR): Primarul din Câmpulung Muscel, o figură nouă pe scena națională, atrage 12% din voturi. Lasconi se diferențiază prin abordarea sa directă și implicarea în problemele comunității, fiind percepută ca o alternativă autentică și proaspătă la politicienii consacrați.

George Simion (AUR): Cu 11%, liderul Alianței pentru Unirea Românilor capitalizează pe un discurs naționalist și anti-sistem, care atrage un segment specific de electorat nemulțumit de partidele tradiționale.

Diana Șoșoacă (SOS România): Senatoarea cunoscută pentru discursul său controversat și populist adună 7% din opțiuni. Șoșoacă și-a creat o bază de susținători fideli, atrași de pozițiile sale anti-establishment.

Cristian Diaconescu (independent): Fost ministru de externe, obține 4%, având susținerea unui electorat care apreciază expertiza diplomatică și independența sa politică.

Cristian Terheș (PNCR): Europarlamentarul conservator adună 2% din voturi, fiind cunoscut pentru pozițiile sale ferme în Parlamentul European, mai ales în privința suveranității naționale și a drepturilor cetățenilor.

Altul (sub 1% fiecare): Alte opțiuni de vot sunt sub pragul de 1%, evidențiind o fragmentare a votului către candidați cu o notorietate redusă.

Cine intră în turul al doilea alături de Ciolacu

La întrebarea „Cine credeți că va intra în Turul al II-lea al alegerilor prezidențiale?”, răspunsurile au arătat cum este percepută șansa candidaților de a accede în faza finală a competiției:

  • Marcel Ciolacu (PSD): 40% dintre respondenți cred că va intra în turul al doilea, confirmând poziția sa de favorit. Sprijinul solid al electoratului PSD și alianțele politice îi asigură o bază de susținători loiali.
  • Nicolae Ciucă (PNL): Este considerat al doilea favorit, cu 14%. Deși este semnificativ în urma lui Ciolacu, Ciucă are un nucleu dur de susținători care apreciază abordarea sa centristă și experiența militară.
  • Mircea Geoană (independent): 11% dintre respondenți îl văd ca posibil finalist, reflectând atractivitatea unei candidaturi independente și a experienței sale internaționale.
  • George Simion (AUR): 9% dintre votanți cred că ar putea intra în turul al doilea, sugerând că discursul său patriotic și anti-sistem are rezonanță cu o parte a electoratului.
  • Elena Lasconi (USR): Percepută ca o candidată surpriză, 8% dintre respondenți cred că ar putea avansa, datorită popularității ei în creștere și imaginii de politician „outsider”.
  • Diana Șoșoacă (SOS România): Cu 5%, Șoșoacă este considerată mai puțin probabil să ajungă în turul doi, însă rămâne un personaj influent printre votanții anti-sistem.
  • Altul: 2% dintre respondenți cred că un alt candidat ar putea surprinde și intra în turul al doilea.
  • Nu știu/Nu răspund: 11% dintre cei intervievați nu au o opinie clară, ceea ce subliniază un grad de incertitudine și deschidere spre schimbare în electorat.

Educația și performanțele școlare sunt considerate esențiale de către alegători

85% dintre respondenți afirmă că educația și rezultatele academice contează mult sau foarte mult în alegerea unui candidat, arătând că alegătorii valorizează competența și pregătirea profesională.

3% susțin că educația contează puțin sau deloc, reflectând o minoritate pentru care alte criterii (precum carisma sau pozițiile politice) sunt mai relevante.

2% au preferat să nu răspundă sau nu știu, indicând o oarecare reticență sau lipsă de interes în a discuta despre educația candidaților.

Cum a fost realizat sondajul

Universul de eșantionare: Populația adultă rezidentă în România. Volumul eșantionului: 1.067 de respondenți, toți având 18 ani și peste.

Tipul eșantionului: Probabilist, multistadial, stratificat pentru a reprezenta diversitatea populației.  Marja de eroare: ±3% la un nivel de încredere de 95%, ceea ce oferă o precizie rezonabilă a rezultatelor.

Metoda de culegere a datelor: Interviuri față în față, la domiciliul respondenților, asigurând o diversitate în răspunsuri și acces direct la opinia publicului.

Validarea eșantionului: Eșantionul a fost validat pe baza celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS), iar datele au fost ponderate pentru a reflecta structura demografică a electoratului.

Perioada de realizare: Sondajul CURS a fost efectuat între 10 și 23 septembrie 2024, captând starea de spirit actuală a electoratului.