Șeful Executivului de la București, Marcel Ciolacu, a precizat că, în cazul în care iese președinte, atunci prim-ministrul va fi dat de către coaliția de Guvernare cu care PSD va lucra. De asemenea, el spune că niciun partid nu va obține singur 50% din voturile românilor.
Marcel Ciolacu anunță premier de la un alt partid
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Oradea, că este convins că după alegerile viitoare niciun partid nu va obține singur 50% din voturile românilor.
Din această cauză, Partidul Social Democrat (PSD), pe care îl conduce, va fi nevoit să formeze o coaliție de guvernare pentru a asigura stabilitatea politică a țării.
Ciolacu a subliniat că structura guvernării viitoare va depinde de rezultatele alegerilor și de partidele care vor reuși să obțină suficiente voturi pentru a forma o majoritate parlamentară. În contextul unei posibile candidaturi la președinția României, premierul a declarat că, în cazul în care va fi ales în această funcție, consideră că este firesc ca prim-ministrul să provină din celălalt partid politic cu care PSD va încheia o coaliție de guvernare.
„Românii hotărăsc cine va fi următorul prim-ministru. Așa scrie la Constituție. Eu consider, în schimb, că următorii cel puțin patru ani pentru România vor fi cei mai importanți ani și va fi cea mai mare creștere în dezvoltare și economie. Sunt ferm convins de această dată, că niciun partid nu va avea 50%. Deci se va face o coaliție de guvernare. Cum va fi această coaliție e în funcție de votul românilor, de cât ia fiecare partid în parte.
Am zis foarte clar că dacă românii vor decide să fiu președintele României, eu cred că este corect ca de la celălalt partid politic care va constitui coaliția împreună cu PSD să dea prim-ministrul.
Ciolacu vs. Ciucă: Tensiuni și ironii în lupta pentru președinția României
Tensiunile dintre principalii actori politici din România, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au ieșit din nou la suprafață vineri, când premierul Marcel Ciolacu a reacționat la declarațiile liderului PNL, Nicolae Ciucă, privind posibila sa președinție și formarea viitorului guvern.
În cadrul unui eveniment la Oradea, Marcel Ciolacu a răspuns cu ironie la afirmația lui Ciucă, care declarase că, în cazul în care ar ajunge președintele României, nu l-ar numi pe liderul PSD premier.
„E și normal, pentru că nu o să câștige”, a spus Ciolacu, provocând râsete în sală.
Această remarcă a evidențiat în mod clar încrederea liderului social-democrat în propriile șanse de a câștiga alegerile prezidențiale din 2024, dar și disprețul față de șansele lui Ciucă.
Când a fost întrebat dacă ar fi dispus să-l numească premier pe Nicolae Ciucă sau chiar pe actualul președinte Klaus Iohannis, Ciolacu a răspuns vag, spunând că „nu cred că este interesat dl președinte de o asemenea funcție” și a amânat orice răspuns ferm pentru momentul în care se va vedea cum va arăta viitoarea coaliție de guvernare.
Ciolacu, ironizat de Ciucă
Într-o emisiune la Digi24, liderul PNL a declarat că, în cazul în care va ajunge președinte, nu va mai colabora cu Marcel Ciolacu în calitate de premier, subliniind că își dorește o coaliție de dreapta, cu un premier din aceeași zonă politică.
Fără a menționa numele vreunei persoane care ar putea ocupa această funcție, Ciucă a spus că are în minte „cel puțin cinci persoane”, dar a evitat să ofere detalii suplimentare, păstrând o notă de ambiguitate.
Un alt moment în care Ciucă l-a ironizat pe Ciolacu a fost pe tema „meditațiilor” la care liderul PSD făcuse referire anterior, în contextul pregătirii pentru funcția de președinte.
Fostul premier a subliniat că „nu poți să îndeplinești anumite funcții dacă nu ai pregătirea necesară”, subliniind că pregătirea și competența sunt esențiale în exercitarea unor funcții de asemenea importanță.
Ironiile nu s-au oprit aici. Întrebat de ce numele lui Marcel Ciolacu nu apare în cartea sa, „În slujba țării”, Ciucă a răspuns tăios:
„Pentru că n-a făcut parte din viața mea”.
Aceasta a fost o lovitură subtilă la adresa coaliției dintre PNL și PSD, pe care Ciucă a descris-o mai mult ca pe o soluție temporară pentru depășirea unei crize politice decât ca pe o colaborare de durată.