Alegeri prezidențiale 2024. Când are loc votarea?
Alegeri prezidențiale 2024. Conform calendarului alegerilor din 2024, în perioada 24 noiembrie – 8 decembrie, vor fi alegeri în fiecare weekend. Primele alegeri sunt cele pentru președinte, care vor avea loc pe 24 noiembrie (duminică).
În total, vor fi 18.968 de secții de votare în țară și 950 în străinătate. Secțiile de votare din străinătate se deschid pe 23 noiembrie la ora 12.00 și se vor închide duminică seara, la ora 21.00, dar dacă sunt persoane care sunt încă în secție sau la rând, votarea poate fi prelungită până la 23.59, când sistemul de votare se închide complet. În țară, secțiile sunt deschise duminică între 7.00 și 21.00.
Cum puteți vota corect?
Pentru a vota corect, fiecare alegător trebuie să prezinte un act de identitate valabil. Membrii secției de votare verifică dacă persoana este înscrisă pe lista electorală, iar după confirmare, i se dau buletinele de vot și o ștampilă „VOTAT”.
Alegătorii votează în cabine închise pentru a păstra secretul votului. Aplică ștampila pe buletinul de vot, în dreptul candidatului dorit, și apoi pliază buletinul astfel încât să fie vizibilă pagina albă cu ștampila de control înainte de a-l pune în urnă.
Dacă buletinul este îndoit greșit, dar secretul votului rămâne păstrat, votul este valid. Dacă buletinul este deschis sau ștampila este pusă greșit, votul este anulat și alegătorul poate cere un alt buletin de vot.
După vot, alegătorul returnează ștampila și primește un semn pe actul de identitate pentru a confirma că a votat.
Dacă un alegător nu se poate descurca singur, poate cere ajutorul unei persoane alese de el.
Dacă cineva contestă identitatea unui votant, autoritățile vor verifica și, dacă este cazul, persoana respectivă nu va mai putea vota.
Președintele secției de votare poate lua măsuri dacă un alegător stă prea mult în cabina de vot.
Puteți vota și dacă sunteți departe de casă
Dacă vrei să votezi într-o secție din altă localitate decât cea de domiciliu, trebuie să te înscrii pe liste suplimentare. Pentru a afla exact unde poți vota, poți accesa Registrul Electoral pe site-ul Autorității Electorale Permanente, folosind CNP-ul.
Românii din străinătate pot vota la secțiile de votare de lângă ambasade, consulate sau institute culturale, având posibilitatea să voteze în orice zi din weekendul alegerilor, pe liste suplimentare.
Procesul de votare începe prin prezentarea actului de identitate, care va fi scanat. După validare, alegătorul semnează pe lista electorală și primește un buletin de vot. Apoi, aplică ștampila „VOTAT” pe candidatul sau partidul dorit și pune buletinul în urnă, fără a-l deschide.
Dacă aplici greșit ștampila, poți cere un buletin de vot nou, dar doar înainte de a introduce buletinul greșit în urnă. Buletinele de vot sunt nule dacă nu au ștampila de control, sunt de un alt tip decât cel oficial, nu au ștampila „VOTAT” sau aceasta este aplicată greșit.