Alegeri prezidențiale 2024. Marcel Ciolacu a dat ordin. Primul tur va avea loc pe 15 sau 29 septembrie

Marcel Ciolacu

SURSA FOTO: Facebook, Marcel Ciolacu

În ședința de Guvern de vineri, 21 iunie, premierul Marcel Ciolacu i-a solicitat ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, să pregătească proiectul hotărârii de guvern pentru alegerile prezidențiale.

Data primului scrutin al alegerilor prezidențiale se va stabili săptămâna viitoare

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că săptămâna viitoare, vor decide asupra datei exacte pentru primul tur de scrutin, fie 15 septembrie, fie 29 septembrie.

”În urma deciziilor din coaliţia de guvernare, îi solicit domnului vicepremier şi ministru al afacerilor interne, Cătălin Predoiu să pregătească proiectul hotărârii de guvern privind alegerile prezidenţiale”, a declarat acesta în cadrul ședinței de Guvern.

Marcel Ciolacu a spus că ”săptămâna viitoare stabilim la care dintre cele două date, 15 sau 29 septembrie, se va desfăşura primul tur”.

Joi, coaliția de guvernare a stabilit două opțiuni de lucru pentru calendarul alegerilor prezidențiale: primul tur să aibă loc pe 15 septembrie sau pe 29 septembrie. Surse politice au indicat că decizia finală va fi luată marți.

Liderii coaliției nu au reușit să ajungă la un consens joi

Ieri, au avut loc noi discuții la Palatul Victoria cu privire la alegerile prezidențiale sau parlamentare. Liderii PNL și PSD au ajuns la o decizie preliminară, însă decizia finală va fi luată săptămâna viitoare, în ziua de marți.

Surse apropiate acestei chestiuni indică propunerea pentru primul tur pe 15 sau 29 septembrie.

Conform informațiilor provenite din PNL, în urma unei noi runde de discuții în cadrul coaliției, programată pentru marți, se va stabili o dată intermediară.

Potrivit declarațiilor recente ale vicepreședintelui PSD, Gabriel Zetea, pentru RFI, PSD și PNL au ajuns la un acord în cadrul coaliției cu privire la data alegerilor prezidențiale, un pact ce trebuie respectat pentru a asigura seriozitatea procesului electoral.

Gabriel Zetea a explicat că liberalii doreau să schimbe data scrutinului din septembrie, în timp ce social-democrații se opuneau ferm acestui demers. Potrivit acestuia, alegerile prezidențiale trebuie să aibă loc în luna septembrie conform planului stabilit anterior în coaliție. El a subliniat că orice încercare de modificare a acestei date ar putea submina încrederea în acordurile coaliției și ar putea fi percepută ca un semn de neseriozitate.

„Este adevărat că atunci când am discutat calendarul alegerilor, s-a convenit, fără să fie formalizat, ca data alegerilor să fie în septembrie. După modul în care s-au desfășurat alegerile locale și europarlamentare și feedback-ul, mesajele pe care le-am avut din teritoriu, în primul rând de la părinți – a fost o chestiune legată de faptul că a fost perturbat procesul de învățământ.

Iată că suntem în a opta zi și nu avem încă rezultatele finale. Au fost școli care nu își reluaseră, la sfârșitul săptămânii, activitatea, ca atare toți cei care au examene de capacitate, bacalaureat, s-au simțit afectați de acest aspect.

Mai mult, urmează să avem o perioadă de două luni de vară, până în septembrie știm bine care sunt activitățile, e perioadă de concedii”, a spus el atunci.

Totodată, Zetea le-a reamintit colegilor din PNL despre:

  • condițiile impuse în coaliție referitoare la devansarea alegerilor locale
  • stabilirea unui calendar electoral pentru întregul an 2024.

Mai multe puteți citi aici.