Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat miercuri că, în absența unei hotărâri de guvern care să fixeze data pentru alegerile prezidențiale, se poate deschide o dezbatere pentru a analiza avantajele și dezavantajele unei campanii electorale desfășurate în timpul verii sau posibilitatea de a organiza alegerile aproape de cele parlamentare.
Ciucă: Posibilități și analize pentru alegerile prezidențiale
Ciucă a declarat că, în prezent, deoarece nu există încă o hotărâre de guvern care să stabilească data alegerilor, se poate discuta și analiza pentru a vedea avantajele și dezavantajele unei campanii electorale desfășurate vara sau dacă ar fi mai bine să fie organizate aproape de alegerile parlamentare, așa cum a fost în trecut.
Nicolae Ciucă a fost întrebat la sediul partidului dacă data alegerilor prezidențiale ar putea fi stabilită pentru luna decembrie, așa cum se organizează de obicei.
”Alegerile, în momentul de faţă, neexistând încă o hotărâre de guvern care să stabilească data alegerilor, poate să intre în discuţie şi să analizăm, să vedem care sunt părţile bune, care sunt părţile mai puţin bune, vizavi de o campanie în timp de vară, sau să le ducem acolo unde într-adevăr au fost de-a lungul timpului, aproape de alegerile parlamentare”, a declarat Ciucă.
Ciolacu: Ele sunt în septembrie
Ciolacu a declarat că există o decizie luată în coaliție conform căreia alegerile vor avea loc în septembrie și că nimeni nu a redeschis acest subiect, subliniind că această problemă nu a fost discutată.
„Noi avem o decizie luată în coaliție. Ele sunt în septembrie. Eu nu știu. Nimeni nu a redeschis această temă. Problema este că nu s-a discutat așa ceva”, a transmis Ciolacu.
Alegeri prezidențiale în România
Alegerile prezidențiale din România, programate pentru septembrie 2024, reprezintă un moment semnificativ pentru scena politică națională.
Primul tur de scrutin va avea loc pe 15 septembrie, iar dacă va fi necesar, al doilea tur se va desfășura pe 29 septembrie.
Printre candidații potențiali se numără Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, și Dan Barna, lider al Uniunii Salvați România (USR).
Un alt posibil candidat este Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat (PSD).
În perioada stabilită, alegătorii vor primi un buletin de vot pe care vor fi trecuți toți candidații la alegerile prezidențiale din 2024.
Cetățenii vor intra în cabinele de vot, vor aplica ștampila și vor introduce buletinul de vot în urnă.
Un candidat va fi ales dacă obține peste 50% din voturile valabile în primul tur.
Dacă niciun candidat nu atinge majoritatea absolută în primul tur, se va organiza un al doilea tur pe 29 septembrie 2024.
Rezultatele vor fi publicate în Monitorul Oficial al României în termen de trei zile de la alegeri.