Alegeri prezidențiale 2024. Politicienii și-au amplificat vizibil prezența online

alegeri prezidențiale 2024

SURSA FOTO: colaj foto Capital.ro/Dreamstime

Campania electorală din România a adus o intensificare notabilă a comunicării online a liderilor politici, care au generat aproape 1.300 de postări pe Facebook în ultima lună. Este o creștere de aproximativ 40% față de perioada anterioară.

Alegeri prezidențiale 2024. Această intensificare a activității este evidențiată în special în cazul liderilor care candidează pentru funcții importante, aceștia folosind intens platformele sociale pentru a-și transmite mesajele de campanie, datelor analizate cu ajutorul NewsVibe și citate de platforma Informat.

Alegeri prezidențiale 2024. Campania electorală a intensificat comunicarea online

Printre politicienii care și-au amplificat vizibil prezența online se remarcă Elena Lasconi și Mircea Geoană. Lasconi și-a dublat aproape volumul de postări față de luna precedentă, iar Geoană a înregistrat o creștere de peste 60%, urcând în clasamentul celor mai activi lideri pe locul al treilea, înaintea lui Nicolae Ciucă. În contrast, Nicușor Dan, Primarul Capitalei, a menținut un ritm de postări constant, dar a fost întrecut de candidații prezidențiali care au intensificat comunicarea.

Diana Șoșoacă, lidera SOS, rămâne cea mai activă figură politică pe Facebook, cu un număr de postări constant ridicat. De asemenea, președintele PSD Marcel Ciolacu și-a crescut activitatea cu 25% față de perioada precedentă, deși volumul său de postări rămâne semnificativ mai mic decât al liderei SOS.

SURSĂ FOTO: Informat.ro

Activitatea liderilor politici a avut puncte de intensitate maximă în anumite zile

Activitatea liderilor politici a avut puncte de intensitate maximă în anumite zile. Mai precis, ziua de 31 octombrie a fost una dintre cele mai active, când politicienii s-au concentrat pe mesajele de început de campanie electorală, dar au comunicat și pe teme internaționale, cum ar fi inundațiile din Spania și situația din Republica Moldova, care a fost un subiect important în contextul alegerilor prezidențiale și al referendumului din această țară. De asemenea, acțiunile și declarațiile Dianei Șoșoacă la Parchetul General împotriva Curții Constituționale au stârnit numeroase reacții în mediul online.

De asemenea, pe 7 noiembrie, evenimentele electorale au atras atenția publicului, politicienii publicând și postări legate de alegerile recente din SUA. În postări, subiectele centrale au rămas constant ancorate în realitatea politică românească, cu accent pe termeni precum „România,” „români,” și „UE,” dar au fost evidențiate și numele unor candidați și partide – PSD și Marcel Ciolacu, fiind de multe ori menționați de Elena Lasconi și Mircea Geoană.

Trendurile arată o utilizare extinsă a simbolurilor și emoji-urilor asociate cu materialele audiovizuale și temele naționale

Din punct de vedere vizual, trendurile din campania actuală arată o utilizare extinsă a simbolurilor și emoji-urilor, în special cele asociate cu materialele audiovizuale și temele naționale, cum ar fi steagul României și simbolul globului pământesc, preferate de Kelemen Hunor. Victor Ponta a folosit mai des emoji-ul care exprimă groaza, aducând astfel o notă dramatică mesajelor sale. Hashtag-urile de campanie evidențiază strategii specifice: #elenalasconi, #inslujbatarii, și #romaniasigurasiprospera se numără printre cele mai folosite, alături de hashtag-uri cu numele partidelor de bază, #pnl, #psd și #reper.